Széles a társadalmi támogatottsága a kormány új családtámogatási intézkedéseinek

Széles a társadalmi támogatottsága a kormány új családtámogatási intézkedéseinek

A legnagyobb elismertsége a családi adókedvezmény megduplázásának van – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.

Szeptember elsejétől vehető igénybe a bölcsődei támogatás, amiből a vidéken élő kisgyermekes családok ki tudják fizetni az önkormányzati fenntartású bölcsődében a térítési díjat, vagy a gondozási díjat, az étkezés költségeit. Minden gyermeket nevelő családot érint a kormány másik családtámogatási intézkedése, 2025-től megduplázódik a családi adókedvezmény, és a speciális adózóknál könnyítették a családtámogatási feltételeket. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szeptember 11. és 25. között vizsgálta az intézkedések hatását.

Hírdetés

„Legnagyobb támogatottság a családi adókedvezmény megduplázása mögött áll. Itt az érintettek, a kiskorú gyermeket nevelők 92 százaléka egyetért az intézkedéssel, de akinek nincsen kiskorú gyermeke, azok közül is tízből nyolcan támogatják. A bölcsődei támogatás, illetve a speciális adózókra vonatkozó új intézkedések jóval szűkebb réteget érintenek, de itt is alapvetően jelentős és nagy a támogatás” – mondta Fűrész Tünde az InfoRádióban.

A KINCS elnöke a felmérés részleteiről azt mondta: az adókedvezmény megkétszerezésénél a három vagy több gyermeket nevelők voltak a leginkább egyetértők. Az alapfokú végzettségűeknél meglepően nagy volt a támogatottság, ami jelzi azt, hogy az ő esetükben még jelentősebb segítséget jelentenek.

„A családi adókedvezménynek a duplázása hozzájárulhat a testvérek megszületéséhez, hiszen az a második gyereknél plusz 70 ezer forintot jelent havonta a család kasszájában. Ha valakinek jelenleg két gyereke van, és úgy dönt, hogy három lesz, az 158 ezer forint pluszt jelent havonta a családnál” – összegezte Fűrész Tünde.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »