Szél a legesélyesebb jelölt a választókerületében

Szél a legesélyesebb jelölt a választókerületében

A Közös Ország Mozgalom felmérései szerint az LMP kormányfőjelöltje a Pest megyei 2-es, a DK alelnöke pedig a budapesti 4-es kerületben szorongathatja meg a Fidesz–KDNP-t – írja a Hír TV.

Gulyás Mártonék 18 választókerületben mérik meg, hogy melyik ellenzéki jelölt a legesélyesebb a Fidesz legyőzésére.

A DK a legesélyesebb Varga Mihály ellen

A Závecz Research által, a Közös Ország Mozgalom megbízásából készített felmérésből kiderült: két ellenzéki jelöltnek van esélye egy az egy elleni versenyben legyőzni Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a budapesti 4-es választókerületben: Varga kihívója lehet Niedermüller Péter DK-alelnök, illetve az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter is. Mellettük a Momentum színeiben Benedek Márton indul, a Jobbikból pedig Kovács Tamás száll ringbe. A kutatók becslése szerint Niedermüller 39, Ungár 35, Benedek 26, Kovács pedig 20 százaléknyi szavazatot kapna jelen állapotok szerint, ha egyedül indulna Varga Mihály ellen.

A négy ellenzéki kihívó közül a felmérés szerint Niedermüller és Ungár is nagyjából hasonló esélyekkel indulhatna egyedüli kihívóként az áprilisi választáson. Kiderült, hogy bár az LMP-s politikus jóval több másod- és harmadlagos preferenciát szerzett (ez azt jelenti, hányan tették a jelöltek sorában ha nem is az első, de a fideszes jelöltnél kedvezőbb helyre), a szakértők szerint még így sem valószínű, hogy egy kettős párviadalon jobban teljesítene Vargával szemben, mint Niedermüller. Ugyanakkor megjegyezték: a verseny korántsem lefutott, mert az ellenzéki szavazók másod- és harmadlagos preferenciái eléggé kialakulatlanok a körzetben, és sokan tanácstalanok lennének, ha az általuk kedvelt jelölt végül visszalépne. Ungár Péter abban az esetben jönne ki jobban egy az egy ellen Varga Mihállyal, ha minden bizonytalanság eltűnne a szavazókból, és minden lehetséges jelöltkombináció esetén tudnák az emberek, hogy kire akarnak szavazni – ezt a forgatókönyvet modellálja a kutatók indirekt becslése, amelyet a Közös Ország Mozgalom honlapján közöltek le. Ebben a nagyon valószínűtlen, de a további tartalékok irányát és korlátait egyszerre jelző esetben az LMP-s jelölt egyedül 44, a DK alelnöke pedig 42 százalékot érne el.

A kutatók tehát többféleképpen kiszámolták, hogy ki lenne a legesélyesebb jelölt, és Niedermüllert hozták ki valamivel esélyesebbként.

Hírdetés

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Pest megye 2-es kerületében is két lehetséges kihívója lehet a fideszes Csenger-Zalán Zsoltnak: egyfelől ebben a körzetben indul az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett, a másik erős kihívó pedig a jobbikos Császárné Kollár Tímea lehet a közvélemény-kutatás szerint.

A térségben sokat gyengült a négy éve még biztos második baloldal, a jelenleg a DK színeiben induló Tóth Zoltán választási szakértő nem számít esélyes kihívónak, ahogyan a momentumos Szemző Áron sem. Ugyanakkor a Jobbik mellett az LMP is sokat javított, mindkét párt az MSZP és a DK elébe került. Ha az adatgyűjtés idején lettek volna a választások Szél Bernadett 35 százalékot ért volna el Csenger-Zalán ellen, őt követi Császárné Kollár Tímea és Tóth Zoltán 29-29 százalékponttal, míg Szemző Áron egymaga csupán 18 százalékig jutott volna.

Összességében a Közös Ország Mozgalom kutatása esélyesebbnek tartja Szél Bernadettet Császárnénál, mivel őt szélesebb körben fogadják el mint a jobbikos jelöltet, az átszavazóknál és a bizonytalanoknál is előnyt élvez az LMP-s politikus. Emellett erről a kerületről is elmondható, hogy a másod- és harmadlagos preferenciák eléggé kialakulatlanok, bár a Fidesz-jelöltre kevesen szavaznának át az ellenzékből, de sokan vannak, akik tanácstalanok lennének, ha az eddig támogatott jelölt visszalépne – így önmagában a verseny leszűkülése nem csökkentené érdemben a fideszes előnyt.

http://mno.hu/

A kutatás megerősítette a szakemberek azon gyanúját, hogy a Fidesz–KDNP előnyét jócskán túlmérik a közvélemény-kutatások – ahogy ez egyébként Hódmezővásárhely esetében is bebizonyosodott a polgármester-választáskor. Ez annak tudható be, hogy a fideszes szavazók másoknál nagyobb arányban osztják meg álláspontjukat a kutatókkal.

 Az adatfelvétel a Pest 2. OEVK-ban január 31-e és február 20-a között, Budapest 4. OEVK-ban február 2-a és február 18-a között zajlott, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. Az elemzés módszertani részleteit és további eredményeit a Közös Ország Mozgalom honlapján találja itt és itt.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »