Szektás zsidókat hagytak helyben a palesztinok

A két napja felgyújott József sírjánál, a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó ciszodániai Nabluszban engedély nélküli ultraortodox zsidó imádkozó csoportot mentett ki palesztin támadók gyűrűjéből az izraeli hadsereg hajnalban – közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió vasárnap.

A breszlavi haszidok szektájához tartozó mintegy harminc fős csoport a szabályokat megszegve nem kért előzetes engedélyt látogatására az izraeli katonai hatóságoktól a zsidók számára fontos szent helyen, ahol a hagyomány szerint József pártiárka nyugszik.

József sírja a palesztinok és Izrael közötti megállapodás szerint a palesztinok felügyelete alá tartozik, de engedélyek birtokában odautazhatnak zsidó csoportok imádkozni.

Az előzetes egyeztetés nélkül érkező haszidokat a palesztinok megtámadták, öt zsidó könnyebben megsebesült, és a felgyújtották az egyik őket odaszállító járművet.

Hírdetés

Az izraeliek megpróbáltak elmenekülni, de öt breszlavi haszidot az odaérkező palesztin rendőrök elfogtak és a Háárec című újság értesülése szerint az izraeli hadseregnek való átadásuk előtt ők is verték őket. Orvosi ellátásuk után az izraeli hadsereg kihallgatásra vitte ötüket, akik közül hárman kiskorúak.

A Ynet, a Jediót Ahornót című újság honlapja úgy tudja, hogy azért utaztak a jeruzsálemi jesiva vallási iskola növendékei Jeruzsálemből Nabluszba, hogy rabbijuk kérésére kifessék és helyrehozzák a felgyújtott szent helyet.

Smuel Rabinovics rabbi, a Siratófal rabbija elítélően nyilatkozott József sírjának engedély nélküli felkereséséről. "Őrült tettről van szó, melyet nem engedélyez a zsidó vallási jog. Ezek az emberek az életüket kockáztatják és mindannyiunkat veszélybe sodornak"- mondta a rabbi.

Előzőleg péntekre virradó éjjel egy több száz maszkos palesztinból álló tömeg felgyújtotta József sírját, amit később Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélt és megígérte, hogy helyreállítják a sírhely fölé emelt épületet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »