Széken és az aranyosszéki Várfalván is magyar óvodák újultak meg

Széken és az aranyosszéki Várfalván is magyar óvodák újultak meg

A mezőségi Széken és az aranyosszéki Várfalva községben avattak fel két teljesen felújított óvodát szombaton. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében újjáépített tanintézmények átadásán részt vett Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője.

A Mezőség leghíresebb magyar falujában, Széken és a tőle délre, a bő nyolcvan kilométer távolságra fekvő aranyosszéki Várfalván avattak fel szombaton két teljesen felújított óvodát a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. Valójában azonban négy létesítményről van, hiszen a községközponttal, Várfalvával összenőtt Aranyosrákos újjáépített óvodája mellett a kövendi és a bágyoni óvoda fűtésrendszerét is magyar állami támogatással sikerült megújítani.

A széki óvodaátadás meghitt környezetben, az óvodában tanuló gyerekek, néhány szülő, a helyi elöljárók és a Székre érkező vendégek jelenlétében került sor. Az óvodafelújítást finanszírozó magyar kormány képviseletében Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője köszöntötte a résztvevőket.

Elmondta, mindig szívesen jön a Mezőségre, ahol megcsodálhatja a történelembe ágyazott hatalmas és sajátságos helyi kultúrát, de ez az első alkalom, hogy óvodaátadásra érkezik. Hangsúlyozta: a gyerekek felkészülésében az óvodapedagógiának döntő szerepe van, de ehhez a munkához élhető, hangulatos, tiszta és minőségi körülményeket kell teremteni.

Úgy érdemes dolgozni, ha a közösség felelősségét nemzedékről nemzedékre átadjuk. Most a legkisebbek értékrendszerének kialakításán munkálkodunk, és ezzel párhuzamosan figyelnünk kell arra, hogy a későbbiekben erős, tudatos, ragaszkodó és felelős tagjai maradjanak közösségeinknek” – fogalmazott a budapesti főosztályvezető.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja szintén az óvodai oktatás fontosságát, az alapozást emelte ki: „Ez az az életkor, amikor a benyomások, élmények, tapasztalatok megjelennek a gyerek életében és alapvetően meghatározzák a személyiség formálódását. Azt kívánom, hogy az óvodás időszak alatt a széki gyerekek is olyan élményekkel gazdagodjanak, ami értéket teremt személyiségük kialakulásához”.

Hírdetés

Sallai János, Szék polgármestere és Győri Sándor, a két széki óvodát is magában foglaló iskola igazgatója meleg szavakkal köszönte meg a budapesti kormány képviselőinek a segítséget. Győri úgy fogalmazott, a határon túli magyarság jelenti a magyar nemzet hajszálgyökereit, amelyet védeni, ápolni kell. Ezek nélkül a fa nem képes jól fejlődni és megmaradni.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntő beszédében elismerte, hogy az óvodafelújításokat igazából a helyi önkormányzatok kéne felvállalják, de sokszor nincs miből, hiszen az utódállamok kormányainak nem a magyar oktatás a prioritása. „Ezért hálás köszönetet mondunk Budapestnek, hogy ily módon vigyáz ránk és gyerekeinkre. Az olyan nemzet, amelynek gyerekei beolvadnak egy másik kultúrába, elvesztődik. Azt kívánom a széki óvodának, hogy legyen belakva, tele gyerekkel és minél nagyobb zsivajjal” – fogalmazott az RMDSZ-szes elöljáró.

Győri Sándor iskolaigazgató a Krónika érdeklődésére elmondta, a két széki óvodában összesen 54 gyerek jár. A 2. utcában, a Csipkeszegen működő nagyobbik óvodát az önkormányzat újította fel, a forrószegi, 3. utcai óvodára magyar állami támogatást igényeltek. Itt jelenleg 20 gyerek tanul.

Az ünnepségen részt vett a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) országos elnöke, Burus-Siklódi Botond, Lászlófy Pál István tiszteletbeli elnök, Virág Erzsébet közép-erdélyi alelnök és Tárkányi Erika, az RMPSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke is. A rendezvény keretében a forrószegi gyerekek ünnepi műsorral kedveskedtek a közönségnek Dénes Enikő óvónő irányításával, a rendezvényt pedig szeretetvendégség zárta.

Krónika

 

The post Széken és az aranyosszéki Várfalván is magyar óvodák újultak meg appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »