Székelyföldi terrorvád – Négy hónap után megszületett az indoklás

Székelyföldi terrorvád – Négy hónap után megszületett az indoklás

Majdnem négy hónappal a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék jogerős ítélete és számos kérés, többek között Fejér László Ödön szenátor interpellációja után, október 31-én Beke Csilla, Beke István felesége és a védelem kézhez kapta a terrorperben hozott ítélet mintegy hetvenoldalas indoklását, amelyen sem a bírák, sem az ügyész aláírása nem szerepel. Az indoklást az érvényben levő jogszabály szerint a legfelsőbb bíróságnak harminc napon belül kellett volna közölnie.

Az indoklást harminc napon belül lehet megfellebbezni a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéken, ahol egy ötfős bírói testület elé kerül. A védőügyvéd azt tanácsolta Beke Csillának, hogy az indoklást addig ne hozzák nyilvánosságra, amíg nem iktatják a fellebbezést.

Hírdetés

Beke Csilla vasárnap este a Facebook közösségi oldalon Bűnügyi döntés indoklása vagy a vádirat igazolása? címmel közzétette a hírt.

„Úgy néz ki, mintha az ügyészség írta volna, és ami következtetéseken és feltételezéseken alapul. Azokon a következtetéseken és feltételezéseken, amelyeket nem vett figyelembe alapfokon a bíróság, így olyan tényállás alapján döntött, ami szerintük eltér a vádiratban megjelenítettől. 2017-ben a táblabíróság döntése szerint nem volt megállapítható, hogy Beke István bármilyen robbanószerkezetet akart volna készíteni, kizárta B. Sz. tanúvallomását, illetve a védett tanú, József Sándor vallomása alapján készült jegyzőkönyvet, majd felmentette őket! Másodfokon a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék elfogadta az ügyészség fellebbezését, amely törvénytelennek és megalapozatlannak minősítette az alapfokú döntést, anélkül, hogy egyetlen bizonyítékot bemutattak volna ennek érdekében, a védelem majd minden bizonyítási kérelmét elutasították, és a jogi besorolás megváltoztatása után gyakorlatilag a védekezési lehetőséget is felülírták. Ítéletet hoztak 2018. július 4-én, határozatot, melyet most, október 31-én kaptunk meg a 2018. június 15-i végzéssel együtt, a bírák és ügyész aláírásának hiányában. Az indoklás egyféleképpen válasz és tükör, a »kriminális« vádirat tükre, melyben majd 70 oldalon az ügyészség és a bíróság bebizonyítja, hogy a hazugság a végletekig megy! (…) Az »indoklás« tetőfoka annak a taglalása, hogy »a vádlottak nem fellebbezték meg a hanganyag tartalmát«, hogy »sem első, sem másodfokon a vádlottak nem nevezték meg a gyanús elemeket a hangfelvételben«, hogy »a hanganyag kriminalisztikai elemzése nem volt szükségszerű és indokolt, ugyanis a beszélgető felek nem fellebbezték meg a kijelentések tartalmát«. Következtetésként: a bizonyítási eszközökből nem tudták megállapítani, hogy Beke István milyen összetevőket használt volna fel, de ez nem releváns, ugyanis a pirotechnikai vizsgálatban »kilenc változatot teszteltek hat óra alatt, így az átlagos elkészítési idő eszközönként 40 perc«. Miből és hol vannak ezek a »komponensek«???? Helyből hülyébbek, mint más nekifutásból? Egy igazi terrorista ügy megoldása nem tart három évet! Vagy létezik, vagy nem, de a kiszabott büntetésnél biztosan nem azt írja, hogy »mérsékelt veszélyesség«, hanem közveszély! Ilyen feltételekkel ebben a »jogállamban« milyen esélyünk van bármilyen jogorvoslatra?” – olvasható Beke Csilla Facebook-bejegyzésében.

Iochom István / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »