Székelyföldi terror-ügy – Szankciót kérnek Romániára

Székelyföldi terror-ügy – Szankciót kérnek Romániára

Mélységes csalódását fejezte ki a budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet nevében Csóti György igazgató a Beke István és Szőcs Zoltán ügyében hozott bukaresti legfelső bírósági döntéssel kapcsolatban.

Csóti bukaresti sajtótájékoztatóján kijelentette: kérni fogja az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Románia ellen.

Hírdetés

Bíztunk abban, hogy a józanság és az emberség egyszer véget vet Romániában a jogállamiság nemzeti hovatartozás alapján történő rendszerszintű megsértésének. Ezzel szemben bebizonyosodott, hogy délkeleti szomszédunknál még mindig nincs független igazságszolgáltatás, a soviniszta, magyargyűlölő erők által irányított titkosszolgálatok diktálnak – fogalmazott a Kisebbségi Jogvédő Intézet vezetője, aki szerint Bekéék ügyében a jogerős ítélet bizonyítékok hiányában született meg, a védelem egyik legfontosabb tanúját nem hallgatták meg, és súlyos eljárási hibát követtek el a döntéshozatal során.

Utolsó pillanatban átminősítették a vádat, és úgy hoztak ítéletet, hogy nem biztosítottak lehetőséget a védelemnek a megváltozott váddal szembeni védekezésre. Ez egy jogállamban nem történhet meg – fejtette ki. Ezért az intézet több nemzet EP-képviselőjét is megkeresi, hogy tegyenek lépéseket Románia szankcionálására, hiszen a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése rendszerszintű. Ez nyomon követhető a restitúciós eljárások során és a székelyföldi polgármesterek elleni perek esetében is.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »