Székelyföld – Tarthatatlan helyzet a medvefronton: elharapózó támadások

Székelyföld – Tarthatatlan helyzet a medvefronton: elharapózó támadások

Hargita megyei medvekárokat bemutató plakátokkal és Emberi jog, emberi élet! feliratú transzparensekkel érkeztek meg a megyeháza elé a siménfalvi tüntetők. Megkérdezésünkre elmondták, a községben mindennapos a medvék jelenléte, olyan hét is volt, amikor nyolc alkalommal riasztották a hatóságokat.

Négy éve egyre csak közelebb és közelebb merészkednek az emberhez.

A gyümölcsösöket tönkre teszik, de újabban inkább a háziállatokat keresik. A szomszédban egy alkalommal húsz állatot is megölt – jegyezte meg egyikük, aki szerint annyira bátrak a nagyvadak, hogy fényes nappal is bejönnek az utcákba. Ugyan emberre még nem támadtak, de szerintük ez csak idő kérdése.

Bíró István, Siménfalva önkormányzatának mezőgazdasági tanácsadója a tüntetés első felszólalójaként rámutatott: 2017-ben 40 bejelentés érkezett vadkárokra a községben. Ez a szám évről évre csökkent, de a medvekárok híre egyre csak nőtt.

Kép: Veres Nándor

„A bürokratikus útvesztők miatt egyre kevesebben reménykednek abban, hogy a dokumentáció megoldás lehet a problémára. Statisztikailag így ugyan csökkennek a vadkárok, de a szóbeszéddel nem tudunk változást elérni” – mondta a vadkárfelmérésekkel foglalkozó szakember. Hozzátette, minden olyan vadat jelenteni kell, amelyik a háztájak közelébe merészkedik, mert az elharapódzó problémát csak így lehet orvosolni.

Ötgyerekes családapaként már két alkalommal tört be hozzánk a nagyvad. Oda, ahol én a biztonságot kellene, hogy megteremtsem – kezdte beszédét Kolozsvári Tibor Tusnádfürdőről. A megyei tanácsos kamaszkorú gyermekére is rátámadt egy hárombocsos nagyvad, csak a lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt tragédia.

„Sírokat dúl fel, üzletekben rongál, emberek megélhetését veszélyezteti. Éjszaka nem alszunk a folyamatosan érkező Ro-Alert riasztások miatt. A gyermekeimet nem merem kiengedni az utcára – sorolta, kiemelve az állandó fenyegetettség érzését.

Hírdetés

Beszédében nyomatékosította: térségünkben a közhiedelemmel ellentétben az elmúlt harminc évben a fiatal erdős területek folyamatosan növekedtek, így nem szűkült le a medvék élettere.

Kép: Veres Nándor

Eszményi feltételek lévén a túlszaporodást jelölte meg a probléma forrásaként, az emberhez közeledve pedig invazív fajjá változott. „Követeljük a biztonság helyreállítását, a problémás medvék kilövését és a populáció racionális alapon történő visszaszorítását. Állampolgári jogunk, hogy biztonságban legyünk” – fogalmazott. •

Kép: Veres Nándor

A Zetelaki Területtulajdonosi Társulás részéről Benke József felolvasta a minisztériumhoz intézett petíciót, amelyet országszinten több helyen is közzétettek. Ez egyrészt a medvetámadások utáni beavatkozás időtartamának lerövidítését célozza meg, másrészt a kilövési kvóta visszavezetését sürgeti. „A vadászok össze kell fogjanak az emberekkel, ez a helyzet tarthatatlan. Követeljük a preventív medvekvótát!” – összegezte a tömeg éljenzésére.

Az utolsó felszólalás után szabadon engedtek 58 piros léggömböt, ennyiszer támadt ugyanis emberre a medve az elmúlt öt évben a megyében. A léggömbök szalagján „Az emberi élet többet ér minden medve életénél” felirat volt olvasható.

•  Fotó: Veres Nándor

Kép: Veres Nándor

A csendesen lezajló, békés megmozdulás végén néhány tüntető úgy fogalmazott, hogy „nem elég csak összegyűlni, a fővárosig kell menni”, illetve állították, hogy „erősebb fellépés szükséges, hogy változtassanak a törvénykezésen”. (Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/mar-nem-kerik-kovetelik-a-kozbelepest-medveugyben)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »