Székelyföld számos településén gyújtottak őrtüzeket az autonómiaigény jeleként

Székelyföld számos településén gyújtottak őrtüzeket az autonómiaigény jeleként

Székelyföld számos településén gyújtottak őrtüzeket a helyi közösségek vasárnap este annak jeleként, hogy a terület őshonos lakossága igényt tart a területi autonómiára – tájékoztatta az MTI-t telefonon Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ügyvezető elnöke, a megmozdulás főszervezője.

A települések nagyobb terein vagy a környező magaslatokon sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs írt alá.

„Székelyföld területi autonómiája a béke, a biztonság és a jólét záloga, egy olyan jogi keret, amely garantálja Székelyföld minden polgárának a teljes és tényleges egyenlőségét”

– mutat rá a dokumentum.

Az MTI-hez is eljuttatott kiáltvány szerint az elkövetkező időszak „próbatétele” az lesz az SZNT számára, hogy a nemzeti régiók érdekében egy évtizeddel ezelőtt elindított polgári kezdeményezést benyújtsa az Európai Bizottsághoz.

„Tudatában vagyunk annak, hogy a nemzetközi konjunktúra korántsem kedvez a nemzeti régiók ügyének. A közel másfél millió támogató aláírás azonban kötelez, hogy az önrendelkezés eszményét a közösségi akarat segítségével sikerre vigyük”

olvasható a kiáltványában.

Hírdetés

Az SZNT szerint az őrtűzgyújtással személyes élménnyé akarják tenni minden magyarban azt a felismerést, hogy „autonómia nélkül nincs magyar jövő Székelyföldön”, és mindenkinek felelőssége, hogy „a maga helyén és eszközeivel” tegyen is az önrendelkezésért.

Az MTI érdeklődésére, hogy hány településen gyújtottak idén őrtüzeket, a főszervező elmondta: Székelyföldön a tavalyihoz hasonlóan több mint száz település jelentette be, hogy csatlakozik a megmozduláshoz.

A térségek közül Csíkszéket emelte ki, ahonnan 41 helyszínről érkezett visszajelzés. Az ügyvezető elnök szerint az őrtűzgyújtás hagyománnyá vált, és immár a helyi kezdeményezők által éltetett, rendszeres demonstráció, és sok olyan település vesz részt benne, amely nem „regisztrált” az SZNT-nél.

Első alkalommal a régió határain gyújtott őrtüzekkel rajzolták ki Székelyföld térképét, de a térség belső részein lakók rosszallották, hogy ők kimaradnak az akcióból – magyarázta a főszervező. Ezért a mostani felhívásuk már Székelyföld valamennyi településéhez szólt, hogy „őrtüzekkel tegyék láthatóvá a székely hazát”, jelezvén, hogy azt sem beolvasztani, sem feldarabolni nem hagyják.

Gazda Zoltán szerint most már akkora visszhangra talált Székelyföldön kívül is a kezdeményezés, hogy az anyaországban már nagyságrendileg ugyanannyi település vesz részt az őrtűzgyújtásban, mint Székelyföldön.

A 2003-ban újraalakult – több mint száz éve alapított – SZNT 2016-ban nyilvánította a Székelyföld autonómiájának napjává október utolsó vasárnapját, amikor a templomokban közösen imádkoznak Székelyföld autonómiájáért, este pedig őrtüzek gyújtásával „teszik láthatóvá” az önrendelkezést követelő régiót.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »