Székely expedíció indul Afrikába gróf Wass Albert sírjának felkutatására

Székely expedíció indul Afrikába gróf Wass Albert sírjának felkutatására

Negyvenöt nap és tizenhatezer kilométer – a székely expedíció tagjai átszelik Afrikát, azért, hogy megtalálják gróf Wass Albert sírját. Ő az író, Wass Albert nagybátyja volt, és háborúban halt meg Dél-Afrikában – derült ki az M1 délelőtti műsorából.

Gróf Wass Albert 1902 tavaszán, mindössze 20 évesen a holland király megbízásából ment Dél-Afrikába, hogy segítse a búrok függetlenségi törekvéseit. Egy angol felderítő csapattal vívott tűzpárbajban vesztette életét. Végső nyughelyét elsőként unokatestvére, Szilvássy Karola kereste fel. Most, több mint egy évszázaddal a kalandos életű báróné expedíciója után egy, az ő nevét viselő egyesület ismét megpróbálkozik a feladattal.

Nem könnyű feladat, hiszen törzsi háborús területen van, és több, mint 100 kilométer az a behatárolt terület, ahol ez a sír található, viszont reméljük, hogy az expedíció sikerrel járhat – mondta el Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központ igazgatója.

A merész vállalkozás tagjai tapasztalt hegymászók és raliversenyzők. A „Székelyek a magasban” expedíciósorozat egyik tagja, Tulit Zsombor eddigi útjai során öt kontinens egy-egy legmagasabb csúcsát hódította meg, most viszont nem csak térben, időben is utazik.

Hírdetés

A veszélyes vállalkozás útvonalát hónapokon át tervezték. Az expedíció rengeteg előkészületet igényelt. A csapat különös gonddal készítette elő a két túraautót, hiszen az utazás során a terepjárók egyben az otthonaik is lesznek.

A Khumba Transz-Afrika Expedíció tagjai pénteken indulnak Egyiptomba. Onnan autón folytatják másfél hónapos, kilenc afrikai országot átszelő útjukat, és reményeik szerint megtalálják gróf Wass Albert síremlékét.

forrás: M1 Ma délelőtt / hirado.hu

The post Székely expedíció indul Afrikába gróf Wass Albert sírjának felkutatására appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »