Székely autonómia avagy: hogyan leszünk közelebb az autonómiához

Székely autonómia avagy: hogyan leszünk közelebb az autonómiához

Gyöngyösi Márton kőkemény váddal illeti a Székely Nemzeti Tanács elnökét, Izsák Balázst a székely autonómia ügyében minap közzétett közlemény miatt.

Nem kevesebbel vádolja, mint hogy az ő munkája nemcsak kontraproduktív, éppen az ellenkezőjét éri el mint amit hirdet, de hogy alapjaiban dilettáns a Székely Nemzeti Tanács politikája. De nézzük, mit is kifogásol Gyöngyösi Márton?

Izsák Balázs azt írta: „Hihetetlen és elfogadhatatlan, hogy a 21. században a börtönt találja Spanyolország is és Románia is az egy tömbben élő nemzeti közösség legitim törekvéseire adandó megtorló válaszként.” Továbbá ezt is: „legyen szó akár államon belüli önrendelkezésről, vagy akár függetlenségről, az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg.”

Ezeket a mondatokat idézi Gyöngyösi Ciceroval is versengő vádiratában. Azonban kiderül, s nem is az írása végén, hogy neki nemcsak a deklarációkkal, közleményekkel van baja, hanem még az őrtüzekkel is, de alapjában véve a magyar kormánnyal mindenestül, s különösen a hatalmon lévő Fidesszel.

Leginkább az bántja, hogy Izsák le merte írni a függetlenség szót. Azonnal tovább ragozza a gondolatot, mintha a jelen történelmi helyzatben felelős politikusként bárki Székelyföld Romániából való kiszakadásáról beszélne. Senki sem tartja példaképnek a katalánokat.

Hírdetés

Gyöngyösi egyszer felrója a spanyol párhuzamot, holott az a bebörtönzött magyar fiúkra vonatkozott, másszor meg éppen a politikus kompromisszum-készségét kárhoztatja. Csak én érzem ezt önellentmondásnak, vagy rosszul értelmezem?

Mit lehet erre mondani, ha feltételezzük a jó szándékot, bár a szöveget olvasva, nem tekinthetünk el a hatástól, ami mindebből következik, s amivel ő vádolja a legitim romániai magyar politikust: nem más ez, mint bajkeverés, a választási kampányban legrosszabbkor időzített bomlasztás.

Azt vélelmezem, hogy Gyöngyösi Márton vádiratára ez áll: szerzőjük álláspontját tükrözi, nem az igazságot!

Patakfalvy Katalin

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »