Székely aláírásgyűjtés: messze többről szól, mint hogy több pénzt a régiókba

Székely aláírásgyűjtés: messze többről szól, mint hogy több pénzt a régiókba

Az Európai Bizottság fél évvel meghosszabbítja az európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének időtartamát, így a nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást kérő petíciót is – erősítette meg az InfoRádiónak Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése, jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán, az uniós polgárok számára a következő 6 hónapban ismét megnyílhat a lehetőség, hogy aláírásaikkal támogassák a nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást kérő petíciót. A javaslatot még az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia.

Az EB döntését megkésettnek, azonban méltányosnak és igazságosnak tartja Vincze Lóránt néppárti európai parlamenti képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója elnöki tisztségét betöltő RMDSZ-es politikus, hiszen a legtöbb uniós tagállamban hónapok óta kijárási korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt, ami meglehetősen megnehezítette az aláírásgyűjtés népszerűsítését.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke pedig az InfoRádiónak azt mondta, hogy

a szövetségeseik egy győztes ügyhöz csatlakozhatnak. A következő fél évben további egymillió aláírás gyűjtése a cél,

valamint az, hogy Magyarország, Románia és Szlovákia mellett további négy országban teljesítsék a népességarányos nemzeti küszöböt.

Hírdetés

„A stratégia ez: győztes ügyhöz kell csatlakozni minden nyugat-európai országban levő szövetségesünknek – emelte ki. – Nem mondanék négy országot, pontosan azért, mert 27 európai államban nyílik meg a támogatás lehetősége. Minél többen írják alá, annál jobb. Ebben a második szakaszában az aláírásgyűjtésnek, szerezzünk meg még egymillió aláírást, ez az ambiciózusabb terv. De erre teljesen megadja az alapot az utolsó hét lendülete.”

Izsák Balázs hozzátette, hogy ez az ügy akkor lesz győztes, ha a nemzeti régiók hozzájutnak a kohéziós alapokhoz. „Ha a nemzeti régiók esélyegyenlőséget kapnak ahhoz, hogy hozzáférjenek a regionális-strukturális kohéziós alapokhoz, és minden más európai uniós forráshoz, akkor lesz győztes ez az ügy. Ami messze több annál, mint hogy több pénzt a régiókba – hangsúlyozta Izsák Balázs. – Itt

jogi szabályozásról, esélyegyenlőségről van szó.

Egy harmonikusabb, dinamikusabb, frissebb gazdasági fejlődésről van szó. Ez sokkal több, mint pénzösszegek elosztása”.

Magyarországon szinte minden politikai erő felsorakozott mögéjük. Az Írdalá.hu portál kezdőlapján például egymás mellett látható Karácsony Gergely, Varga Judit, Keresztes László Lóránt, Kocsis Máté és Fekete-Győr András videoüzenete.

Az Európai Bizottság döntését még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is meg kell erősítenie.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »