Szégyenletes eset történt a magyar válogatottal Romániában

Szégyenletes eset történt a magyar válogatottal Romániában

Vasárnap este 18 órakor (M4) az év legfontosabb magyar vonatkozású röplabdameccsét tartják meg Érden. A magyar–román pótselejtező második csatáján eldől, női válogatottunk részt vehet-e a jövő évi, Azerbajdzsánban és Grúziában tartandó Európa-bajnokságon. Mielőtt nagyon belemennénk a részletekbe a következő hétvégével kapcsolatban, térjünk vissza az előzőre, hiszen a magyar szövetség sajtótájékoztatóján – pontosabban a sajtótájékoztató utáni beszélgetés során, amelyen a játékosok mellett a múlt szombati romániai meccs szem- és fültanúi vettek részt – újabb, nem mellékes részleteket meséltek el az első, Piatra Neamt-i (karácsonkői) meccs szégyenletes részleteiről.

Mindjárt úgy kezdődött a romániai csata, hogy a felvezetésnél bemutatták a pótselejtező résztvevőit, szó szerint „Románia–Bulgária mérkőzésen” köszöntötték a szurkolókat. Ehhez méltó stílusban játszották le a magyar himnuszt, mégpedig olyan feldolgozásban, hogy a mieink rá sem ismertek időnként a dallamára.

Ettől persze még nem lett volna muszáj 3:0-ra elveszítenie válogatottunknak a kinti csatát, a lapunkban már korábban megírt, de még nem részletezett viszontagságos utazás viszont bizonyosan elvett valamennyit a magyar hölgyek erejéből.

Hírdetés

– Ezt a pótselejtezőt nem is most kellett volna megtartani, hanem jövő májusban, de az európai szövetség változtatott a versenynaptáron – mondta el lapunknak Liliom Rita csapatkapitány, nem azért, hogy magyarázkodjon, hiszen a kérdéseinkre válaszolt. – A meccs előtti hétvégét Lengyelországban töltöttük a selejtezőcsoport meccsein, hét órán át jöttünk haza, majd pár nappal később az egész napot átutaztuk, hogy eljussunk Kelet-Romániába. Miután Bécsből elrepültünk Jászvásárig, olyan busszal vittek tovább bennünket, amelyen nem volt légkondicionálás, jobb híján nyitott ajtókkal mentünk az országúton. Nem véletlen, hogy ilyesmit csinálnak egy Eb-pótselejtező előtt a vendégcsapattal. Két éve már átéltünk hasonlót, akkor Izraelben kritikán aluli helyen szállásoltak el minket, egy katonai telepen, barakkokban laktunk, miközben az izraeliek egy szép hotelben szállhattak meg. De akkor is ki tudtuk vívni a továbbjutást.

Ez most nehezebb lesz, hiszen a visszavágón négy játszmát kell megnyerniük játékosainknak, miközben legfeljebb egyet veszíthetnek el. Egy remélhető 3:0-s vagy 3:1-es hazai győzelem után ugyanis aranyjátszmára kerül majd sor, a mieink pedig biztosak benne, hogy ez dönt majd az Eb-részvételről. A kinti meccs után nem széledtünk szét, együtt nyújtottunk, együtt beszéltünk a helyzetről – folytatta Liliom Rita. – Összetartó csapat vagyunk, a játékosok pedig eleve pozitív hozzáállásúak. Úgy érezzük, a kinti mérkőzést valójában nem a románok nyerték meg, hanem mi veszítettük el, legalábbis ötven százalékban mi adtuk nekik ajándékba. Ha ott lettünk volna tényleg a pályán, nemhogy 3:0-ra, de egyáltalán meg sem nyerik a meccset a románok. Tudom, hogy képes a csapat kiharcolni a továbbjutást, én személyesen azt szeretném, ha Érden 3:0-ra nyernénk, és utána jönne az aranyszett. De ahogy ismerem a csapatot, szereti fokozni az izgalmakat, és 3:1-re fog nyerni, hogy csak utána jöjjön a mindent eldöntő ráadás. Azért nem lesz könnyű négy szettet megnyerni.

Nem bizony. És az sem szerencsés, hogy belga szövetségi kapitányunk, Jan De Brandt az év legfontosabb meccse előtt csak pénteken tud újra csatlakozni a társasághoz, addig a török klubkötelezettségei miatt nélküle készül a keret (a kétségkívül szintén felkészült Jókay Zoltán edzővel.)

A kapitánnyal még szombaton, sőt vasárnap délelőtt is együtt edz a csapat, a meccs napján – a bevált szokások szerint – csak a nyitásfogadásokat gyakorolja, ezzel ráhangolódik a meccsre, ahol már csak a tudás és az akarat fog dönteni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »