Szégyenletes és tragikus

Szégyenletes és tragikus

Enyhén szólva rosszul áll a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiókért kezdeményezett európai polgári kezdeményezés szénája.

Az Európai Bizottság ugyanis csak akkor tűzi napirendre ennek a megvitatását, ha május 7-ig sikerül az EU legkevesebb hét tagállamából egymillió hitelesített aláírást összegyűjteni és letenni az asztalukra.

A 7 uniós országból összegyűjtendő aláírások ténye azonban nem okoz fennakadást, hiszen az egy-egy tagállamra megszabott küszöbérték alacsony volta miatt ez teljesíthető. Így például a magyarok tízezreit állampolgárai között tudható Ausztriából mindössze 13.500, Horvátországból 8250, Szlovéniából pedig 6000 főnek kellene aláírnia. Sőt, a székelybarát baszkok és katalánok milliói, illetve szép számú magyar származású lakta Spanyolországból is csak mindössze 40.500-nak, a minket testvérként kezelő Lengyelországból 38.250-nek. Aggasztó viszont, hogy a tízmilliós Magyarországon eddig 119.869, a Felvidéket magáénak tudó Szlovákiában 5032, a még mindig 1,5 millió magyar lakta Romániába alig 21.206 személy látta el kézjegyével a kezdeményezést, holott a Kárpát-medence eme vidékeiről kellene kikerülnie a fennmaradó 893.500 aláírásnak.

Hírdetés

A gyenge eredmény elsősorban a tömbben élő hat-hétszázezer székelyre nézve szégyenletes, hiszen tulajdonképpen a mi sorsunkról és jövőnkről van szó. A kezdeményezés ugyanis a minket is sújtó jelenlegi áldatlan állapot megszűntetését célozza meg. Arra kéri a brüsszeli testületet, hogy ismerje el a nemzeti régiók létét, és biztosítsa számukra a fejlődésükhöz, valamint a nyelvi és kulturális sajátosságaik megőrzéséhez szükséges uniós alapokhoz való hozzáférés lehetőséget.

De nem csak szégyen, hanem tragikus is, mert tájékozatlanságunkról, közömbösségünkről és kishitűségünkről árulkodik. Olyan beállítottságokról, melyeket ha nem vetkezünk le, óhatatlanul eltűnünk a történelem süllyesztőjében. Ezt akarjuk? Amennyiben mégsem, keressük fel az SZNT, RMDSZ, MPP és EMNP irodáit, és aláírásunkkal támogassuk a kezdeményezést. De választhatjuk a világhálón nemzetiregiok.eu weboldal Támogatom menüpontja alatt megnyíló űrlap kitöltését is.

Bedő Zoltán / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »