Szégyenkeznek az angol kommunisták – hatvan éve történt: 1956. szeptember 27.

Szégyenkeznek az angol kommunisták – hatvan éve történt: 1956. szeptember 27.

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a forradalom előtti Magyarországról.

Húszezren jelentkeztek be a poznani felkelés vádlottjainak tárgyalására

Lengyelországban húszezer szakszervezeti tag kérte, hogy jelen lehessen a poznani zavargásokkal kapcsolatos bírósági tárgyalásokon. Ezeken százötvennégy személy ügyét veszik napirendre, akiket gyilkossággal, fosztogatással és más büntettek elkövetésével vádolnak.

A hatóságok jegyeket osztottak ki a szakszervezetek és a gyárak munkásai között, amelyekkel megjelenhetnek a tárgyaláson. A bebörtönzöttek kérésére lehetőséget adtak arra is, hogy a hozzátartozók is részt vehessenek a tárgyalásokon – írta az szigorúan bizalmas beszámolójában a Reuter hírügynökségre hivatkozó MTI.

Szégyenkeznek az angol kommunisták

Megjelent a Reasoner, az Angol Kommunista Párt belső ellenzékének lapja, annak ellenére, hogy a párt központi vezetősége betiltotta. A lap 40 oldalon számos levelet közölt az angol pártról és a Szovjetunió politikájáról.

Az MTI szigorúan bizalmas beszámolója szerint a BBC azt írta, az Angol Kommunista Párt tagjai úgy látszik, képtelenek magukhoz térni a Nyikita Hruscsov szovjet pártvezető sztálinizmust bíráló beszédének nyilvánosságra kerülése utáni csalódottságukból. Egy birminghami kommunista szerint elképedve értesültek, hogy micsoda zsarnokságot és hatalommal való visszaélést támogattak. Igazán szégyelljük, hogy ennyire hagytuk magunkat félrevezetni – írta levelében.

Uszítás helyett autonómiát követelnek a dél-tiroliak

Rendkívüli ülést tartott a Dél-Tiroli Néppárt elnöksége, amely továbbra is követelte, hogy a többségében német nyelvű olaszországi terület kapjon valódi autonómiát, amely biztosítja az őslakosság „életbevágó jogait”.

Mint közleményükben írták, a dél-tiroliakat törekvésüktől az olasz sajtó egy részének mértéktelen uszítása, a hivatalos ellenintézkedések és a megvesztegetési kísérletek sem tartják vissza. A dél-tiroli párt szerint az olasz államfő közelmúltbeli látogatását a római kormány egy tagja a demokratikus jogállam alapelveivel összeegyeztethetetlen, fasiszta hangú beszéd elmondására használta fel.

Varrógép- és mosógépterem nyílik

A Belkereskedelmi Kölcsönző Vállalat tervbe vette, hogy a budapesti háziasszonyok munkájának könnyítésére varrógép és mosógép-termet létesít. A háziasszonyok a varrógépteremben olcsó használati díj ellenében megvarrhatják kiszabott ruháikat, a mosógépteremben pedig a mosógépeket vehetik igénybe. A vállalat a szükséges gépeket már beszerezte, s jelenleg a helyiségek kijelöléséről tárgyalnak. Előre láthatólag az egyik ilyen terem még 1956-ban megnyílik – tudósított az MTI.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »