Szégyenében lemondott az Európai Unió főkutatója

Szégyenében lemondott az Európai Unió főkutatója

Benyújtotta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács, az unió kutatásfejlesztési szervének olasz-amerikai elnöke. Ferrari az orvostudomány, a matematika és a műszaki tudományok területén végzett kiemelkedő munkát, a szakmájában a nanomedicina – a nanotechnológia az orvostudományban – kutatások elindítójaként ismert.

A szakember lemondó levelét megszellőztette a brüsszeli sajtó, ebben az Európai Bizottság koronavírusra adott reakcióját bírálta, mondván: az unió egy csoport teljesen össze nem hangolt intézkedést hozott a járványhelyzetben, ő maga pedig hitét vesztette a rendszerben. – Az EU egyik támogatójaként érkeztem az Európai Kutatási Tanács élére, de a koronavírusra adott reakció megváltoztatta a nézeteimet, nagyon csalódott vagyok – írta, kifejtve: a járvány európai berobbanásakor kérte, hogy a kutatási tanács égisze alatt a kontinens legjobb szakemberei kezdhessék meg az oltóanyag kutatását, a kór átfogó elemzését, ám az uniós szabályok ellehetetlenítették az ambícióit.

Az Európai Kutatási Tanács ugyanis kizárólag „alulról építkező” módszerrel dolgozik, előre nem határoz meg prioritásokat, a finanszírozott projektek a beérkezett kutatói pályázatok alapján alakulnak. Ferrari az első elutasítás után Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is tanácsokkal látta el a világjárvány kezelésére, ám szerinte ez „belső politikai vihart” kavart a bürokratikus bizottságban. – A tagállamok között nincs koordináció az egészségügyi kérdésekben, egyoldalú határlezárások vannak és a finanszírozást segítő kezdeményezések is ellenállásba ütköznek – tette hozzá ezt is Ferrari, aki távozása után az Egyesült Államokban kezd majd koronavírus-kutatásba.

A szakember – aki amerikai állampolgársággal is rendelkezik – eddig is sok időt töltött az USA-ban, még az uniós kinevezés után is a seattle-i Washington Egyetem professzora maradt, ahol rákkutatással is foglalkozott. Egyes beszámolók szerint az EU-ban rossz szemmel nézték, hogy Ferrari megosztja az idejét, túl sok időt tölt egy másik kontinensen, így amúgy is terítéken volt a menesztése.

Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője elismerte, hogy Ferrari benyújtotta lemondását – írja az Origo. A szóvivő azt is elmondta, az Európai Bizottság a lehető leghamarabb új vezetőt nevez ki a tanács élére, ugyanis nem kerülhet veszélybe az a több mint 50 kutatási kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulhat a világjárványra adott válaszhoz.

Hírdetés

Az Origo azt is felidézte, hogy a napokban elismerte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője, hogy Brüsszel rosszul kezelte a válságot. – Igen, ez az igazság: Európát eleinte részben sokkolta a láthatatlan ellenség és a példa nélküli méretű és gyorsaságú válság. A kezdeti hibákra ma is fájó visszagondolni – fogalmazott.

Brüsszel egészségügyi hivatala egyébként közel másfél hónapon át bagatellizálta a járványt, hibás jelentéseket küldött a tagállamoknak – olvasható a portálon.

Judi Tamara (Brüsszel) – www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »