„Szégyen rátok!" – Több ezren tüntettek Athénban

Több ezren tiltakoztak szerdán Athén belvárosában az újabb megszorítások ellen, miközben a görög parlament gazdaságélénkítő intézkedésekről vitázott.

A Szintagma téren összegyűlt mintegy ötezer tiltakozók a többi között „Menjetek haza!” és „Szégyen rátok!” feliratú táblákkal tüntettek.

„A hazugságok ellen tiltakozunk, melyekkel a miniszterelnök tömte a görögök fejét” – mondta az egyik tüntető, akinél „Mondjon le!” feliratú tábla volt. Szerinte a kormánykoalíció elpusztította Görögországot. A tüntetés rövid volt és békés.

A görög parlament májusban és júniusban már több takarékossági intézkedést jóváhagyott. A kormány abban bízik, hogy a jövő héten hozzájuthat az Athén számára elkülönített uniós mentőcsomag újabb, 7,5 milliárd eurós részletéhez. A szerdán megvitatott javaslat több mint tíz éven át stabil, nem emelkedő adóval kecsegteti a nagyberuházókat a növekedés beindításának reményében.

Egy friss felmérés szerint a hatodik éve újabb és újabb takarékossági intézkedésekre kényszerülő Görögország lakosságának jelentős része úgy véli: a kormány nem képes saját erejéből kivezetni az országot minden idők legsúlyosabb adósságválságából.

A tüntetők hangszórókon Alekszisz Ciprasz miniszterelnök korábbi beszédeit játszották le, melyekben még a nyugdíjak megvédését és a népszerűtlen ingatlanadó eltörlését ígérte.

Majdnem kiléptek az EU-ból

Görögországban tavaly januárban, előre hozott választásokat követően lépett hivatalba a megszorításokat elutasító, radikális baloldali többségű kormánykoalíció, ám az ország a nyárra csődbe ment, és csak egy hajszál választotta el attól, hogy kilépjen az eurózónából. A hitelezők és az athéni kormány sok-sok pénzügyminiszteri tanácskozás és egy maratoni brüsszeli csúcstalálkozó során egyezett meg egymással a mentőprogram folytatásáról.

Közben a görög jegybank benyújtotta a parlamentnek éves jelentését, melyben az államadósság azonnali átstrukturálását, mélyreható reformokat és a jelenleginél alacsonyabb elsődlegestöbblet-cél meghatározását szorgalmazza.

Jannisz Szturnarasz korábbi pénzügyminiszter, jelenlegi jegybankelnök azt mondta: az államadósság olyan átalakítására lenne szükség, melynek révén a hitelezők veszteségeket kénytelenek ugyan leírni, de mindkét fél nyer.

A hitelezők azt ígérték, hogy a tavaly nyáron létrejött megállapodás alapján felállított reformprogram első részének teljesítése után lehet majd arról tárgyalni, hogy hogyan lehet átstrukturálni Görögország államadósságát, amit a Ciprasz-kormány hivatalba lépése óta követel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »