Szégyellte már magát mások rasszizmusa miatt?

Szégyellte már magát mások rasszizmusa miatt?

A szavaknak súlya van, tudnak fájni is – erre hívja fel a figyelmet egy érdekes, Litvániában végzett videós kísérlet.

„Elnézést, te litván vagy? Le tudnád nekem fordítani ezt az üzenetet, amit egy ismeretlentől kaptam?” – kérdezi az alábbi videóban egy afrikai származású férfi angolul a mellette ülőtől. Az aktuális alany rápillant az elé nyújtott táblagép képernyőjére, majd szabadkozni kezd, és csak körülírni képes: rasszista üzenetet kapott a külföldi fiatalember. Lefordítani viszont csak néhányan merik, a többieknek láthatóan szinte megszakad a szíve, azt mondják, ne is foglalkozzon az üzenettel, amelyért elnézést kérnek – holott nem is ők írták. Az egyik férfi kerek perec kijelenti: így, hogy az illető itt ül vele szemben és a szemébe néz, képtelen kimondani ezeket a szavakat.

Hírdetés

Íme, az angol nyelvű videó, amelyhez a jobb alsó sarokban, jobbról a negyedik ikon megnyomásával tudják bekapcsolni a magyar feliratot:

Az egész egy kísérlet része volt, a kerettörténet szerint Lucas két hete érkezett Litvániába, és azért kéri az üzenet lefordítását egy castingra váró emberektől, hogy jobban megismerhesse az országot. A kisfilm révén arra kívánták felhívni a készítők a figyelmet, hogy a kimondott vagy leírt szavak mennyire bántóak lehetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »