Szegeden tartották az országos karizmatikus találkozót

Szegeden tartották az országos karizmatikus találkozót

A Péter első levéléből vett „Mivel hisztek, ujjonghattok a megdicsőültek kimondhatatlan örömével, mert eléritek hitetek célját: lelketek üdvösségét” (1Pt 1,8–9) mottóval rendezték meg október 12-én, szombaton a szegedi Városi Sportcsarnokban a Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás 32. országos találkozóját.

Az országos karizmatikus találkozók az 1990-es években kezdődtek, jóllehet a megújulás közösségei már a ’70-es évektől jelen vannak Magyarországon. E lelkiségi mozgalom terjedése szélsebes volt.

A magyar országos találkozók hagyománya a világ más országaiban a kezdetektől megfigyelhető gyakorlatot követi, így például a híres 1972-es találkozóét, amelyet az amerikai katolikus Notre Dame Egyetem stadionjában rendeztek meg. E rendezvények sorában mérföldkőnek számított az 1975-ös találkozó, amely a megújulás harmadik nemzetközi összejövetele volt Rómában, VI. Pál pápa jelenlétében.

Az idei szegedi találkozón mintegy kétezren vettek részt. Elsősorban a régióból, de az egész országból is képviseltették magukat a közösségek. Az éves találkozókat az utóbbi időben már csak minden második évben szervezik Budapesten, hogy az egyes vidéki régiók közösségei is vendégül láthassák az ország más részein élő barátaikat.

Szegeden az országos találkozó másnapján továbbképzést is tartottak közösségvezetők számára. A találkozó főelőadója a lelkiséggel mélyen rokonszenvező Varga László kaposvári megyéspüspök volt.

Tanításában a főpásztor az Egyház jelenlegi helyzetéről beszélt, és az imában való megújulásra, az Úr jelenlétében töltött mindennapos időre hívta meg az összegyűlteket. Délután Gájer László teológiai tanár szintén a napi imádság fontosságáról beszélt.

Isten vezetéséről személyes tanúságtételt tett a szegedi Noé Benedek, az imaszobában töltött napi imaidő erejéről pedig a kecskeméti György Dominika.

Hírdetés

Az alkalom zenei szolgálatát két szegedi dicsőítő csapat, a Szabad-On katolikus dicsőítő közösség és a Jelenlét zenekar közössége együttműködve látták el.

A nap folyamán harminc pap gyóntatott. A szegedi kispapok a liturgikus szolgálat megszervezésében segítettek.

A nap kiemelkedő lehetőséget biztosított a találkozásra. A tanításokat hallgatva elkötelezettségükben is megújulhattak a résztvevők. Ami azonban talán a legfontosabb egy ilyen napon, az a közös ima és dicsőítés lehetősége.

Az ország számos szegletéből összegyűlők célja az volt, hogy megvallják Jézus uralmát, és felemeljék az ő nevét az imában.

A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzeti Szolgálóbizottságának elnöke az alkalom során bejelentette, hogy a jövő évi országos találkozót november 8-án Budapesten rendezik meg, melynek előadója Johannes Hartl lesz.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzeti Szolgálóbizottsága

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »