Széchenyi Ödön szobrát avatja fel a 150 éves Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület

Széchenyi Ödön szobrát avatja fel a 150 éves Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület

Megalakulásának 150. évfordulóját ünnepli idén a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület, mely a jubileum alkalmából állandó tűzoltó-technikai kiállítást nyit valamint szobrot avat gróf Széchenyi Ödönnek. A mellszobor ünnepélyes leleplezésére szombaton, 13:30-tól kerül sor a somorjai tűzoltószertárban.

„Mivel idén 150 éves születésnapját ünnepli a Somorjai Önkéntes Tűzoltó testület, azt terveztük, hogy emléket állítunk a szervezet nagy és fontos személyiségeinek. De mivel nem szerettünk volna senkit sem kihagyni, ezért azon gondolkodtunk, hogy ki lehetne olyan személy, aki kapcsolódik a tűzoltósághoz. Ekkor felmerült Szent Flórián neve, aki ugye a tűzoltók védőszentje, de ilyen szobor van már több is a városban, így a testület úgy döntött, hogy Széchenyi Ödönnek állítunk szobrot. Ő volt az, aki a legtöbbet tette azért, hogy létrehozza a szervezett tűzoltóságot, s aki először kimondta, hogy az önkéntes tűzoltóság és a fizetett szolgálat együtt kell ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működjön. S persze azt is hozzá kell tenni, hogy Széchenyi rengeteg újítást hozott be a tűzoltóság életébe. Ezért esett rá a választás.“ – nyilatkozta portálunknak Ürge Lajos tűzoltóparancsnok. Ürge elmondta:  tudomása szerint Széchenyi Ödönnek nincs a Felvidéken szobra, s arra is kitért, hogy az emlékmű közösségi összefogásból jött létre, hiszen tavaly novemberben regisztrálták hivatalosan a gyűjtésüket a minisztériumnál, majd megszólították az egyes vállalkozókat is. „Az anyagiak előteremtése több részből tevődött össze: a szükséges összeg egy részét az önkéntes tűzoltók adták, egy másik része a nyilvános számlára érkezett adományok formájában, egy további részét az általunk megszólított vállalkozok adták hozzá, a maradékot pedig Somorja város participatív költségvetéséből biztosítottuk.“ – folytatta a Ürge Lajos, aki a városi képviselőtestület tagja is egyben.

Széchenyi Ödön szobrát Majoros Áron szobrászművész, a somorjai származású képzőművész, Mayer Éva férje készítette el, a szobor leleplezésére pedig szombaton, azaz holnap, november 11-én kerül sor.

Hírdetés

„A szombati program 13:30-tól kezdődik a mosonmagyaróvári és a somorjai felnőtt tűzoltózenekar fellépésével, utánuk pedig a diákok tűzoltózenekara következik. 14:15-kor a műsor a beszédekkel folytatódik, 15:00 órakor pedig következik a szobor leleplezése és az állandó kiállítás megnyitása, melyet két részre lehet osztani: az egyik a tűzoltói technika és felszerelésről szól, a másik önkéntes tűzoltó testület múltjáról. Aki tehát meg szeretné tekinteni a somorjai tűzoltóság megelevenedő történelmét, az mindenképp látogasson el szombaton a somorjai tűzoltószertár udvarába. De akinek nem jön össze, az se bánkódjon, hiszen előzetes egyeztetés után a kiállítás később is megtekinthető lesz.“ – fejezte be Ürge Lajos.

A szobor felavatása után lehetőség lesz koszorúk elhelyezésére is.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »