Széchenyi frigye

Széchenyi frigye

Közel kétszáz éve, 1836 februárjában nősült meg a legnagyobb magyar: gróf Széchenyi István. Nem könnyű előzmények után ekkor vette feleségül Seilern Crescence grófnőt. Széchenyi grófot – remélhetően – ismerjük, de ugyan mit tudunk Krescsenzia asszonyról és az ő házasságukról?

Nos, az alig húszéves, osztrák származású grófnő, Seilern-Aspang Crescence, teljes magyar nevén Seilern-Aspang Mária Krescsenzia Karolina Maximiliána (1799-1875) tán elhamarkodottan, de tény, hogy feleségül ment a 40 esztendős, kétszeresen özvegy, kilencgyermekes gróf Zichy Károlyhoz (1779-1835) Pozsega vármegye főispánjához.

A nász előzményeit ne firtassuk, hisz a kor szokásai, főleg nemesi szokásai e téren sok-sok, mai észjárással sokszor csak nehezen érthető eseményeket alakítottak – még az is lehetséges, hogy az ifjú pár szerette is egymást.

Krescsenzia asszonynak ebből a házasságából hét gyermeke született.

Csakhogy Zichy Károly tíz év után elhunyt, igaz, addigra a még mindig fiatal asszony beleszeretett Széchenyi Istvánba (a szerelem kölcsönös volt), de csak tíz esztendei, tulajdonképpen reménytelen várakozás után kerülhettek közelebb egymáshoz.

A feljegyzések szerint tény, hogy a férjezett Krescsenzia és a kissé bohém hírű, de mindenképp fegyelmezett, s már hadi érdemeket is jócskán szerzett vitéz kapitány, Széchenyi gróf 1824. augusztus 2-án találkozott egymással, s azonnal kölcsönös vonzalom alakult ki közöttük.

Hírdetés

Hogy ez miben állott pontosan, azt én nem tudhatom, de az bizonyos, hogy Krescsenzia asszony Zichy Károlynak a fent jelzett találkozásig három, s aztán még négy gyermeket szült.

Az utolsó baba, Zichy Ilona Crescencia Róza (1834) megszületése után a papa elhunyt, s így végre szabad lett az út a szerelmesek előtt – alighogy letelt a gyászév, össze is házasodtak Budán, a Krisztinavárosi templomban.
A házasságból két nagyszerű fiúgyermek született:

Béla István Mária (1837-1908) előbb Sopron vármegye egyik kerületének országgyűlési képviselője lett, majd földrajzi és geológiai kutatóként, illetve utazóként szerzett hírnevet magának.

Ödön György István Károly (1839-1922) nevéhez fűződik egyebek közt a magyar és a török tűzoltóság megalakítása. Bár magyarként, de idegenbe szakadt: az egymást váltó török szultánok annyira megbecsülték, hogy állítólag ő volt az első keresztény, aki a pasa címet úgy kapta meg, hogy nem kellett hitét elhagynia és a muzulmán hitre áttérnie. Isztambulban a Tűzoltó Múzeum ma is Széchenyi Ödön pasa nevét viseli.

Krescsenzia sorrendben tizedik gyermeke, Júlia (1844) még születése évében meghalt.

Széchenyi István felesége, Seilern-Aspang Crescence odaadó asszonya urának: mindenben támogatta férje munkáját, a döblingi időszakban is híven kitartott mellette.

Áldás legyen örökre ezen a frigyen!


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »