Százötven fakeresztet állítanának fel a betonkeresztek helyére (Úzvölgyi katonatemető)

Százötven fakeresztet állítanának fel a betonkeresztek helyére (Úzvölgyi katonatemető)

Gyertyát gyújtott csütörtök délután az úzvölgyi katonatemetőből eltávolított, korábban törvénytelenül felállított betonkeresztek, illetve emlékmű helyén Mihail Tîrnoveanu, a Calea Neamului Egyesület elnöke, aki azt ígérte, napokon belül még több keresztet helyeznek ki a temetőben.

Mint arról beszámoltunk, a nacionalista szervezet elnöke azt követően utazott a helyszínre, hogy a sajtóban fényképek és beszámolók jelentek meg arról, hogy csütörtök reggelre eltávolították a betonkereszteket a katonatemetőből. A Ziaruldebacau.ro Bákó megyei román portál tájékoztatása szerint a betonkeresztek eltávolítását Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere rendelte el, miután valamennyi pert jogerősen elveszítette. Mint írták, az elöljáró által Úzvölgyébe küldött csapat éjszaka kezdte el a betonkeresztek bontását és csütörtök reggelre végzett. A portál úgy tudja, az emlékművet Dormánfalván állítják fel, a betonkereszteket pedig a bákói katonatemetőben helyezik ki.

Hírdetés

Mihail Tîrnoveanu Facebook-bejegyzésében azt írta, „ha 50 kereszt túl sok volt, akkor 150 keresztet állítunk fel! Július 9-én 18 órakor helyreállítjuk az igazságot az Úzvölgyében!”. A helyszínen készült videófelvételben úgy fogalmazott, „bár ez egy rendkívül nehéz pillanat, nem szabad elveszítenünk a reményt, nem szabad feladnunk a harcot”. Elmondta, telefonon felvette a kapcsolatot Dan Ciprian Grăjdeanuval, az Ortodox Testvériség (Frăția Ortodoxă) szervezettől, akivel megállapodtak abban, hogy július 9-én, vasárnap 18 órakor az úzvölgyi katonatemetőnél találkoznak, az eltávolított betonkeresztek helyére pedig 150 fakeresztet állítanak fel annak az első világháborúban, az Úzvölgyében elesett 150 hősnek az emlékére, „akik életüket adták nagy és szabad Romániáért”. Tîrnoveanu leszögezte, nem hagyhatják az üresen maradt területet keresztek nélkül, hiszen „a román hadsereg hősei életüket adták a mi szabadságunkért, azért, hogy mi továbbra is románoknak nevezhessük magunkat. Ezek az emberek nem érdemelnek meg egy keresztet?” – vetette fel. Ugyanakkor arra biztatott, minél többen csatlakozzanak hozzájuk, hogy kihelyezzék az új kereszteket a régiek helyére, hogy jóvátegyék az igazságtalanságot.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke egy Facebook-bejegyzésben arra kérte térség lakóit, hogy az elkövetkező napokban ne menjenek az Úzvölgyébe, ne használják az arra vezető utat Dormánfalva, Bákó irányába. Mint mondta, arról értesítették, hogy a fővárosból szélsőségesek indultak Dormánfalva és az úzvölgyi katonatemető irányába. „Ezeknek az embereknek egy a céljuk, hogy cirkusz provokáljanak, verekedést, bármit, ami mentén a jelenlegi helyzeten változtatni lehet. Mi most egyet tehetünk, hagyjuk, hogy az állam hatóságai tegyék a dolgukat” – szögezte le az önkormányzati vezető.

A Székelyhon portál arról számolt be, hogy csütörtök késő délután senki nem tartózkodott a temetőnél, viszont mintegy fél kilométernyire a hatóságok komoly erőkkel jelen voltak, mind a Csíkszentmárton, mind a Dormánfalva irányába vezető úton. A hatóságok minden arra autózót megállítottak és igazoltattak.(dvk)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »