Százötven amerikai katonai teherautó indult el Észak-Szíriából

Százötven amerikai katonai teherautó indult el Észak-Szíriából

A török média megfigyelői szerint 150 katonai teherautó, mely korábban fegyvereket szállított az Amerika-barát kurd erőknek, december 19-én megkezdte a kivonulást Szíriából, miután a Trump kormányzat bejelentette az amerikai erők kivonását Szíriából.

A törökök szerint a 150 teherautóból álló amerikai szerelvény még december 19-én helyi idő szerint 21:00-kor átlépte az iraki határt és elhagyta Szíria területét. A megfigyelők szerint a teherautók egy része nehéz fegyverzetet és aknamentesítő eszközöket szállított.

Hírdetés

Törökország szerint az amerikai kivonulás lehetőséget biztosít számukra arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a kurd fegyveres csoportokkal, melyek Észak-Szíriában vannak. Ankara tehát figyelemmel kíséri az amerikai kivonulás után kialakuló helyzetet.

A török védelmi minisztérium december 20-án bejelentette, hogy a török hadsereg készülődik a kurd Népi Védelmi Erők (YPG) elleni katonai akcióra. A török védelmi miniszter Hulusi Akar szerint jelenleg Manbij térsége és az Eufrátesz folyó keleti részén terveznek lépéseket tenni. Korábban már megjelentek hírek azzal kapcsolatban, hogy egy 15 000 fős török barát milícia áll készen arra, hogy részt vehessen a közelgő hadműveletben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, South Front


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »