Száznál is több áldozata lehet a tornádóknak Amerikában

Száznál is több áldozata lehet a tornádóknak Amerikában

Száznál is több áldozata lehet a tornádóknak Amerikában

A viharok következtében kisiklott vonat a Kentucky állambeli Earlingtonban 2021. december 11-én. (Fotó: Reuters/ Cheney Orr)

Több, mint százan veszíthették életüket a hétvégén az Egyesült Államok közép-nyugati és déli államaiban pusztító viharok következtében − számol be a Reuters. A legsúlyosabban érintett állam, Kentucky, Joe Biden ma hagyta jóvá az állami szükségállapot kihirdetését. 

− Nem volt még ennyire pusztító vihar Kentucky történelmében − számol be Andy Beshear, az állam kormányzója. Körülbelül negyven munkást sikeresen kimentettek egy mayfieldi gyertyagyár romjai alól, melyben összeomlásakor száztizen tartózkodtak. A kormányzó szerint csodával határos lenne, ha találnának még túlélőket a törmelékek alatt. 

Hírdetés

A pusztítás súlyosabb, mint bármi, amit eddigi életem során láttam, nem is tudom szavakkal leírni. Akár százan is életüket veszíthették a viharok következtében Kentuckyban. − mondta Beshear.

A tornádók Missouriban, Arkansasban és Illinoisban is emberéleteket követeltek: Monette városában egy idősek otthonát, St. Louisban pedig egy Amazon raktárépületet tépett szét forgószél. Szakértők szerint az év ezen szakaszában szokatlan, hogy ilyen erősségű tornádók keletkezzenek. Victor Gensini egyetemi professzor szerint a szokatlanul magas hőmérséklet és páratartalom járult hozzá ahhoz, hogy ilyen extrém időjárás kialakulhasson. − Ez egy történelmi jelentőségű esemény − tette hozzá.

A romok alatt ragadt áldozatok hozzátartozói elkeseredettek: Nem tudjuk, mit érezzünk, csak próbáljuk megtalálni. Katasztrófa, ami itt történik. − mondta Paige Tingle, akinek édesanyja a gyertyagyárban tartózkodott a vihar idején és még nem találták meg a kutatóalakulatok.

Joe Biden elnök is megszólalt az eseményekkel kapcsolatban, felkérte a Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy vizsgálják meg, milyen hatással lehetett a klímaváltozás a tornádók kialakulására, emellett a vihar előrejelzési rendszert is bírálta: Volt-e bármilyen figyelmeztető jel? És ha voltak, elég komolyan vették-e ezeket?


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »