Százmilliós csalás miatt köröz egy osztrák herceget a magyar rendőrség

Százmilliós csalás miatt köröz egy osztrák herceget a magyar rendőrség

Egy osztrák herceg is érintett lehet abban a százmillió forintot meghaladó kárértékű csalási ügyben, amelyben a napokban vádat emelt a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet.

A vádhatóság szerint a gyanúsított magyar társával együtt 98 károsultat tévesztett meg. Kedvező üzleti ajánlattal, ügynökök bevetésével húzták csőbe az érintetteket.

A két férfi 2013-ban céget hozott létre Bécsben, amelyet a legenda szerint szén-dioxid-kvóták kereskedelméhez alapítottak. Magyar ügyfelektől befektetési összegeket kértek, és azt ígérték, a begyűjtött összegből kvótákat vásárolnak – ezeket aztán a tőzsdére viszik, és jelentős haszonnal forgatják meg.

Köddé vált milliók

Az átvert befektetők tanúsítványt is kaptak a befizetett összegről – ez fejenként 35 ezer és 11 millió forint között mozgott –, a cégvezetők pedig ígéretük szerint egy-két év múlva jelentkeztek volna a haszonnal. A károsultakat azzal ámították, hogy a tanúsítványt majd 33 százalékos értéknövekedéssel vásárolják vissza tőlük. Ebből persze semmi sem lett, a magyar férfi és osztrák társa időközben elérhetetlenné vált – pénzt pedig senki sem kapott vissza, hiszen a bécsi cég sem végzett valós tevékenységet.

A magyar vádlott hónapok óta előzetes letartóztatásban van, a nyomozóügyészség vádirata alapján kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat, ha a bíróság is egyetért az indítvánnyal.

http://mno.hu/

Osztrák társát jelenleg is keresi a rendőrség: ügyészségi információink szerint a férfit Peter Maximilian de Heidendorfnak hívják. A rendőrségi nyilvántartás szerint tavaly december óta öt körözést, köztük nemzetközi bírósági elfogatóparancsot is adtak ki ellene csalás miatt.

Herceg, nagymester, professor emeritus

Hírdetés

A körözött férfi neve a sajtóban is többször felbukkant, méghozzá a körözési listáknál jóval nívósabb kontextusban:

Peter Maximilian de Heidendorfot ugyanis sok helyen osztrák hercegként tartják számon, és a hírek szerint szívesen jelenik meg elit társasági eseményeken.

2014-ben például az Aurel Vlaicu Egyetem rektora avatta díszdoktorrá a Nyugati Jelen cikke szerint, 2009-ben a férfi megjelent egy magyar lovagrend ünnepségén, ahol mint a Szuverén Bene Merenti Rend uralkodó nagymestere szerepelt – s egyúttal elnyerte a helyi lovagi tisztséget is.

Peter Maximilian de Heindendorf 1959-ben született Linzben: a neten elérhető önéletrajzában magát professor emeritusként és az Európai Kereskedelmi Kamara (European Board of Trade) tagjaként említi, egy másik önéletrajzban pedig mint a kazahsztáni parlament általános főtanácsadója is szerepel. Az EBT oldalán nem találtuk meg a nevét, de két Von Heidendorfot (Prof. Dr. Hc. Wolfgang Prinz de Heidendorf-Mohnsen, Michael de Heidendorf-Schuster) igen.

Míg körözték, utazgatott

Mint felfedeztük, mindkét Heidendorf ismerőse a Facebookon a csalás miatt körözött férfinak – merthogy Peter Maximilian még szeptemberben is szorgosan használta a közösségi oldalt.

http://mno.hu/

Megosztásai pedig alapján egyértelmű, hogy gyakran utazgatott külföldön, amíg a magyar és az európai hatóságok elvileg keresték.

A gyanúsított főként a székhelyének számító Aradon töltötte a legtöbb időt – itt egyébként elvileg irodája is van, a Decebal körút egyik lerobbant bérházában –, de bejegyzései szerint 

az év folyamán megfordult Bécsben, Udinében, Düsseldorfban, Rigában és Tallinnban is. Utóbbi három külföldi útját már úgy tette meg, hogy nemzetközi körözés alatt állt.

Levélben kérdeztük meg Peter Maximilian de Heidendorfot, hogy tud-e a róla kiadott körözésekről, és szeretné tisztázni-e magát a vádak alól, illetve hogy hajlandó-e feladni magát a rendőrségen. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

http://mno.hu/

Nem csak osztrák nemesek keverednek gyanús ügyekbe. A napokban írtuk meg, hogy londoni elit körökben forgolódó, állítólagos Habsburg-Esterházy grófnőről kiderült: nem Esterházy, köze sincs a Habsburgokhoz, és még nem is magyar – jótékonysági alapítványai viszont jelentős és nehezen követhető összegeket gyűjtöttek össze adományként.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »