Százmilliós bírságok és patkányok a Hegyvidéken

Százmilliós bírságok és patkányok a Hegyvidéken

Közlekedési zűrzavarok, komoly, egyenként 50 ezer forintos szabálysértési bírságok, kocsmává alakult dohányboltok, és egyre nagyobb számban feltűnő patkányok borzolják a hegyvidékiek idegeit mostanában – derült ki a XII. kerületi képviselő-testület csütörtöki közmeghallgatásán. A polgármesteri hivatal tanácsterme zsúfolásig megtelt, de a politikusok, azaz az önkormányzati képviselők többsége távol maradt a minden évben megtartandó lakossági fórumtól. A Hegyvidék problémáinak felsorolására Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármester, helyettese, Váczi János vagy a polgármesteri hivatal valamelyik illetékese reagált.

A közmeghallgatást jelenlétével egyáltalán megtisztelő egy-két önkormányzati képviselő között akadt, aki elmélyülten a telefongombjait nyomogatta, de a pulpitusnak kinevezett asztal mögött a harmadik ciklusát töltő kormánypárti polgármester sem tűnt túl lelkesnek.

A hangulat megélénkült, amikor Tulcsik Edit, az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke emelkedett szólásra. A civilszervezet vezetője gyorsan a lényegre tért, és azt a számításai szerint 200 millió forintos közlekedési bírságot kérte számon a kerület vezetőin, amelyet a Böszörményi úton autózókra szabtak ki az elmúlt évben.

Hírdetés

Az idén februárban kipattant ügyről egyébként a Magyar Nemzet is beszámolt. – A helyszín egy forgalmas csomópont, ahol öt utca találkozik. A Böszörményi út, amelybe beletorkollik a Királyhágó utca, illetve amelyből merőlegesen nyílik az Ugocsa utca, ahová nem szabad balra, nagy ívben bekanyarodni. A kötelező haladási irányt csak egy nagyon nehezen észrevehető tábla jelzi, ez a szabály azonban olyannyira észszerűtlen, hogy a környéken lakók soha nem tartották be. A polgároknak erre a slendrián magatartására unhatott rá a leginkább önmagáról gondoskodó polgármesteri hivatal, s ahelyett hogy eltávolította volna az észszerűtlen közlekedést életben tartó táblát, inkább egy kamerát helyezett ki, hogy a szabálysértőket alkalmanként 50 ezer forinttal büntesse – így írtunk az esetről tavasszal.

A csütörtöki közmeghallgatáson Tulcsik Edit nehezményezte, hogy legalább 40 éven át mindig mindenki visszafordulhatott a Böszörményi úton, de nem volt jellemző, hogy az érintett területen a zebrán gyalogosokat ütöttek volna el itt. Ő, mint mondta, akárcsak tapasztalata szerint a többi autós, mindig elengedte az átkelőket. – A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hajlandó lenne módosítani a forgalmi renden, de önök nem, miért? – kérdezősködött tovább a hölgy, aki problémaként vetette föl, hogy a Kiss János altábornagy utcában és a kerület más részein is egyre nagyobb számban jelentek meg patkányok, s a házukban gondot okozott az ott lakóknak egy éjjel-nappal nyitva tartó dohánybolt, amelyet a vevők gyakorlatilag kocsmának használtak.

– A térfigyelő kamerák célja nem a pénzbeszedés, hanem a bűnmegelőzés, ezért egyre több ilyen berendezést helyezünk ki – szögezte le Váczi János alpolgármester, aki helytelenítette a KRESZ tudatos megsértését. Pokorni Zoltán ráerősített beosztottja mondandójára, hogy az önkormányzat összesen öt táblát helyeztetett ki az illetékesekkel, hogy figyelmeztessék a szabályokra az autósokat. Szerinte a rendőrök kérték a kamerákat és a BKK, legújabban pedig a Budapest Közút Zrt. is azt mondta neki: nem lehet megváltoztatni a forgalmi rendet. Ezzel szemben lapunk birtokába került egy másik lakónak írt levél, amelyben a közútfenntartó cég azt írta: készek intézkedni, ha ahhoz az út tulajdonosa, azaz a XII. kerületi önkormányzat hozzájárul. A kör bezárult, tehát marad a bírság.

A patkányok elszaporodására az önkormányzat szerint magyarázat lehet a sok építkezésen megforgatott föld, de a polgármester igyekezett mindenkit megnyugtatni: a helyi újság legközelebbi számában közzéteszik a fővárosi patkánymentesítő cég elérhetőségét. Kiderült, a kifogásolt dohánybolt tulajdonosa már felvett egy biztonsági őrt, aki rendre eltessékeli az üzlet környékén inni vágyókat. Egy másik lakó a fogaskerekű pályájára merőleges utcák használhatatlanságára hívta fel a figyelmet. Ennek kapcsán pedig Pokorni azt is elmondta: a BKK-nál elkészültek a meghosszabbítás és a felújítás tervei, s a sok tízmilliárd forintos beruházás engedélyeztetése zajlik. Lapunknak erről korábban Tarlós István főpolgármester azt mondta, a fejlesztés kivitelezésére 2019-ig nincs forrás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »