Százmilliókat költ csocsóra és ördögbotra a Klik

Százmilliókat költ csocsóra és ördögbotra a Klik

Bár a pedagógusok tiltakozásának egyik kiváltó oka az volt, hogy alapvető dolgokra nem jut pénz a iskolákban, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) több mint félmilliárd forint értékben rendelt sporteszközöket a gyerekeknek – tudta meg a Magyar Nemzet. Dartstábla nyilakkal, csocsó, ördögbotszett és medicinlabdák – a többi között ilyen és ehhez hasonló eszközök beszerzésére írt alá szerződést októberben az intézményfenntartó.

Atlétikai, szabadidős labda- és sportjátékbeszerzésre 464,5 millió forintot szántak nemrégiben a Kliknél: a többi között 576 dartstáblát, 288 csocsóasztalt, 1440 ördögbotszettet és 576 mobil pingponghálót vesznek a több százmilliós összegből – derül ki a Közbeszerzés.hu honlapról. Kültéri sportjátékokra – mint amilyen például a trambulin (288 darab), a streetballpalánk (576 darab), a petanque (francia eredetű golyójáték, 576 darab) vagy a tipróka (2304 darab) – közel 95 millió forintot költenek.

Vízisport-eszközöket 8,6 millió forintért szerzett be 288 iskola számára a Klik, ebből például jutott 2880 vízi súlypontemelőre és ugyanennyi úszódeszkára, de 576 pelota strandjátékra is. Utóbbi eszközöket feltehetően nem minden gyerek veheti rögtön használatba, ugyanis nemrég derült ki, hogy az intézményfenntartó több uszodának is tartozik.

Az Index írta meg, hogy a II. kerületi Kodály Zoltán Zenei Iskolában ősszel nem volt úszásoktatás és februárban sem indult el, de a pilisvörösvári tankerületben működő úszó- és sportegyesületeknek is összesen tízmillió forinttal tartozott a szervezet a hónap elején. A pilisvörösvári tartozás kapcsán a Klik kijelentette: likviditási helyzetük lehetőségei szerint fizetni fognak.

Hírdetés

Nagy az adósság

Emlékezetes, az intézményfenntartónak a közüzemi számlákkal is meggyűjt a baja. Egy gyöngyöstarjáni általános iskolában azért maradt el a tanítás február 8-án, mert a Klik nem fizette ki időben az adósságot. Egy hete pedig arról számolt be az Origo: leálltak a gyerekeket szállító buszok az Esztergomi Tankerület egyik intézményében, mert a Klik több hónapja nem fizetett a szolgáltatásért. Az iskolába fogyatékos, speciális tantervet igénylő gyerekek járnak, akik közül sokan egyedül nem képesek eljutni az épülethez. A február 13-i pedagógustüntetésen több felszólaló is jelezte: az iskolákból gyakran hiányzik a kréta, a papír vagy a patron a nyomtatókból.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtöki kormányinfóján elmondta: a Kliknek 17 milliárdos adóssága van. Az LMP-s Ikotity István kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára írásban most azt válaszolta: a Kliket azért hozták létre, hogy ne a helyi önkormányzatok teherbíró képessége határozza meg egy köznevelési intézmény megmaradását vagy bezárását. Szerinte a szervezet kezdeti működéséből levont tapasztalatok azt mutatják, szervezeti és finanszírozási korrekcióra van szükség, de ez „egy ekkora új szervezet esetében természetes folyamat”. Hanesz József, a Klik vezetője arról beszélt az RTL Klubnak tegnap: az elmúlt két hónapban a béreken kívül szinte semmi másra nem jutott pénz. Hanesz szerint a Klik jó szervezet, amit át kell alakítani, de nem az elnök személye számít.

Az országos pedagógustiltakozást kiváltó miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében a Kliket azért is bírálták, mert létrehozásával a kormány elvette az iskolaigazgatók önálló gazdálkodásának jogát. „Az iskolaépületek rosszabb állapotban vannak, mint valaha. Nincs pénz alapvető dolgokra. A tantermeket a szülők festik, a karbantartás akadozik” – írták. Az Emmi minisztere, Balog Zoltán is beismerte pár hete, „túltolták a biciklit”. Ezért a kormány által életre hívott köznevelési kerekasztal első ülése után bejelentette, várhatóan még ebben a félévben igazgatói kártyát kapnak az intézményvezetők pénzügyi, gazdálkodási lehetőségeik bővítésére.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »