Százmilliók nem létező fogászatokra?

Százmilliók nem létező fogászatokra?

Jelenleg is vizsgálat zajlik azon fogászati cégek ügyében, amelyek több mint 300 millió forint uniós támogatást nyertek, ám korántsem biztos, hogy valaha is működtek – értesült a Magyar Nemzet. A pályázatot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium nem adott tájékoztatást a vizsgálat részleteiről.

Követhetelenné vált több mint kétmilliárd forint olyan uniós támogatás, amit hivatalosan a fogászati turizmus fejlesztésére osztottak ki. A pénzek valódi sorsát vélhetően még Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára sem tudja, vagy nem akarja tudni – amint ez egy írásbeli kérdésből kiderül. Lapunk információi szerint annyi viszont bizonyos, hogy vizsgálat zajlik az ügyben. A zavaros történet szálai alapján ez nem csoda, mivel súlyos visszaélések történhettek a pénzek kifizetésekor.

Először Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő intézett írásbeli kérdést Tállai András államtitkárhoz, csütörtökön pedig Lukács László szólította fel az NGM-et, hogy tisztázza egyebek között annak a 11 cégnek a szerepét, amelyek összesen 318 millió forintot nyertek el egy „gyanús” fogászati turisztikai pályázaton.

Lapunk megtudta, több olyan fogászati vállalkozás is részesült 28-29 millió forint vissza nem térítendő támogatásban, amelyek feltehetően csak papíron léteztek, és a valóságban fogászati ellátást nem nyújtottak. Az uniós forrást az Innováció a fogászatban című pályázat biztosította, amely egyébként a fogászatok eszközbeszerzését, esetleg a fogászok bérét támogatta.

Azonban a nyertesek között tizenegy olyan cég is szerepel, amelyek székhelye megegyezik, ám a jelek szerint nem végez fogászati tevékenységet. Ezek a vállalkozások a II. kerületi Bajvívó utcába vannak bejegyezve, ráadásul tulajdonosuk is megegyezik: egy Dankó István Zoltán nevű személy vásárolta meg tavaly. A 11 társaság előző tulajdonosait kivétel nélkül 2012-ben és 2013-ban jegyeztették be, tehát nem sokkal azelőtt, hogy megnyerték a több tízmilliós uniós pályázatot. A korábbi tulajdonosok közül öten – nevük alapján – valószínűleg nem magyar származásúak. A fogászatoknak (Babek, Bright, Brilliant, Csengeri, Felsink, Great, Painless, Perfect, Perla, Shinning, Sonra Dental Kft.) egyébként nincs működő honlapja sem, azokat csupán a cégjegyzékben lehet megtalálni, és a korábbi tulajdonosok többsége sem elérhető.

Hírdetés

Uniós támogatás volt, de a betegellátásnak és a rendelŐknek nincs nyoma (képünk illusztráció) Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Nincs betegellátás

Éppen ezért ellátogattunk a fogászatok székhelyére, ám a Bajvívó utcai címen nem találtuk a szóban forgó társaságokat. Egyetlen cég neve sincs kiírva, a kapucsengőn mindössze egy D Dental Klíma elnevezésű kft.-t találtunk, ám – mint kiderült – ez egy felszámolás alatt álló cég. De ez még nem minden; a szomszédok sem tudtak arról, hogy valaha is működött volna bármilyen fogászat az épületben. Igaz, ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a klinikák nem üzemelnek, ugyanis a cégek más címen működtethetnek telephelyet. Ugyanakkor kiderült, több társaság esetében még a telephelyek is azonosak. Az egyik címen, Dorogon hat fogászat – Great Dental, Babek Dental, Shinning Dental, Painless Dental, Felsink Dental, Perla Dental – is „működik”. Viszont a helyiektől megtudtuk, a megadott címen a felsorolt fogászatok közül egyik sem végez aktív betegellátást. Továbbá a fogászatok korábbi tulajdonosai közt is találtunk kapcsolatot, ugyanis vannak, akik később együtt nyitottak új rendelőt a fővárosban.

Az Innováció a fogászatban pályázat kiírója egyébként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt, amely azonban azóta megszűnt, feladatait pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át. Csakúgy, mint a pályázatok értékelését és elbírálását végző Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG Zrt.) feladatait. A MAG Zrt. mellesleg könnyített elbírálás szerint értékelte a pályázatokat, külső szakértő bevonása nélkül. Az NGM a témával kapcsolatos kérdéseinkre annyit közölt: a pályázat kapcsán jelenleg 100 hatályos szerződés van, a kedvezményezettek pedig összesen közel 2,4 milliárd forintnyi támogatásban részesültek. A jelenleg zajló vizsgálat részleteiről viszont nem adtak tájékoztatást.

A Magyar Nemzet az ügyben azután kezdett nyomozni, hogy az uniós támogatásnak hány százaléka került olyan cégekhez, amelyek ténylegesen nem szolgáltatnak, és ezekben az esetekben mi lett a pénz sorsa. Az ügyben felkerestük azt a dorogi fogászatot is, amely nem érintett ugyan a vizsgálatban, s nem is pályázott a támogatásra, ám a klinika címe van megadva öt kifogásolt – Dankó István Zoltán tulajdonában álló – cég telephelyeként. A működő fogászatnak számtalan kellemetlenséget okoz a helyzet. De kerestük Dankó István Zoltánt is, őt azonban lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »