Százmillió potyavendéget hívott meg az ausztrál fiú

Százmillió potyavendéget hívott meg az ausztrál fiú

Egy kebabot áruló ausztrál fiatalember ingyenételt kínált fel a 9gag nevű közösségi oldal minden tagja számára. Azóta özönlenek hozzá a potyaebédre, van, aki ötször is megfordul nála egy nap – mégsem bánja. Marketingszakembert kérdeztünk, aki elmondta: a fiatalember kedves gesztusa marketingszempontból milliókat ér, és könnyen meggazdagodhatna belőle. Megkérdeztük őt is, de úgy tűnik, nem érdekli a pénz…

A történet felfutása mindenesetre nagyon érdekes: a 9gag nevű nemzetközi mémoldalon, ahol jellemzően humoros képeket vagy rövid, vicces videókat osztanak meg egymással szabadon a felhasználók, végigsöpört egy divathullám. Sok felhasználó feltett egy-egy fényképet, amelyen bemutatta, hogy mit dolgozik. Traktorvezetőtől a sejtbiológuson át a munkanélküliig sokféle ember készített posztot, közéjük robbant be az ausztráliai Sidney-be valósi Kebab Guy (Kebabos Srác). Ő nemcsak az üzletéről és magáról tett fel fotót, hanem egy ajánlattal is megspékelte azt: minden betérő 9gag-felhasználót ingyen szolgál ki – szólt az üzenet.

Ez egy olyan – igaz, globális – internetes közösségi oldalon, amely havi háromszázmillió körüli látogatóval bír, nagyon merész ötletnek tűnt. De Kebab Guy nem riadt vissza ettől, sőt, folyamatosan tette fel a képeket aktuális 9gag-es vendégeiről (ezek a posztok óriási nézettségükkel jellemzően mind a főoldalra kerültek), végül a hely címe is kikerült, és onnan kezdve nem volt megállás. A weboldalt hamarosan elárasztották a Kebabos Srácot éltető mémek, illetve az olyanok, amelyek óvatosságra intették, a fogyasztókat pedig arra, hogy ne éljenek vissza Kebab Guy kedvességével (például ne vigyék magukkal a teljes családot). Olyan posztok is születtek, mint amiken külföldi fiatalok ülnek repülőre, csak hogy találkozzanak Kebab Guyjal.

A dolog egyébként két szempontból is izgalmas: egyrészt, hogy a Kebabos Srác afféle helyi, sőt nemzetközi celeb lett, amit a mai médiazajban önmagában sem könnyű elérnie valakinek; másrészt ennek a gazdasági hatása sem elhanyagolható, hiszen sok millió emberhez juttatott el egy elképesztően pozitív reklámot önmagáról és az üzletéről, ami hosszabb távon is áldás lehet a bolt forgalmára.

Előbbiről őt magát, utóbbiról egy marketingszakembert kérdeztünk.

„Sok örömet szereztek nekem, viszonozni akartam”

A fiatalember egyébként helyi idő szerint éjfél, azaz zárás után (miután az utolsó 9gag-es csoportot is kiszolgálta) válaszolt a kérdéseinkre. Ez a legjobb közösség, még annál is jobb, mint amire számítottam! – lelkendezett, és elárulta az ingyenételosztás okát is: saját bevallása szerint minden reggel első dolga végigpörgetni a mémoldalt, ami mindig feldobja a napját, ezért úgy döntött, valahogy viszonozza ezt nekik. Mint mondta, az üzlete alapvetően veszteséges, és nem érzékelt igazán forgalomnövekedést múlt szombat óta; de a családja támogatja, és mint hozzátette, fantasztikus embereket ismert meg különféle vallási és kulturális háttérrel, és ez erőt ad neki a folytatáshoz.

Bár eredetileg csak limitált ideig élt volna az akció, most már addig fogja csinálni, amíg tudja – árulta el. Eddig összesen mintegy 600 embert etetett meg ingyen, sokan a családjukat is hozták, de, mint mondta, nem volt szíve nemet mondani, és valójában jó érzés volt kiszolgálni őket.

Volt, aki egyébként szintén a mémoldalról találta meg az üzletet, de nem volt hajlandó ingyen elfogadni az ételt, olyan is volt, aki busás borravalót hagyott ott.

A hírnév átka

Kebab Guyt azóta sokszor felismerik az utcán, ezernél is több üzenetet kapott az instagramján, és próbál mindenkinek válaszolni, bár már egy kicsit fárasztja a hirtelen jött népszerűség.

Anonymus krónikájaUgyancsak a csalók miatt nem akarta elárulni az igazi nevét – az étterem neve – Abu Ali – az édesapja neve, a család egyébként iraki, de Kebab Guy már ausztrálnak tartja magát. Az étterem menedzselését nemrég vette kézbe a huszonöt éves srác, aki tervei szerint továbbtanul majd – idén még egészségügyi alapképzést tanul, jövőre kezdi a mesterszakot fizikoterápiából.

Egyébként sokan próbálnak visszaélni a nevével: mint mondta, van, aki a saját veszteséges üzlete fellendítésére Kebab Guy nevében pénzt gyűjt, amit kifejezetten felháborítónak tart, minekutána ő maga sosem fogadott el ilyesmit; ezért kommentekben figyelmezteti a közösség többi tagját, hogy ne dőljenek be a csalóknak. Rendőrt ugyanakkor nem hívott, szerinte reménytelen lenne felderíteni az ismeretlen kilétű adománygyűjtőket, és ideje sincs ilyesmire, hiszen heti hét napban, reggel 10-től éjfélig vagy néha hajnalig dolgozik.

Mint ígérte, hamarosan egy videót készít erről az egész ingyenkebab-akcióról, amiben  minden kérdésre válaszol.

Jó biznisz lehet jó fejnek lenni

Maga a 9gag ugyan egy mémoldal, ugyanakkor nagyon tudatos üzleti modellel és állandó piaci elemzéssel, hiszen marketingszempontból a legértékesebb dolog tudni, hogy a tömeg hogyan reagál valamire – ha valamire „rágerjed”, arra lehet üzletet építeni – mondta el lapunknak Szarvas Norbert, az IFL Group Kft. ügyvezetője. A pénzügyi szakember hozzátette: az is egyre elterjedtebb, hogy PR- és marketingszakemberek tudatosan használják a mémeket, azaz itt van a fizetett mémek korszaka is. Az is valószínű, hogy bár a 9gag tartalmait elvileg kizárólag a felhasználók készítik, az üzemeltető is becsempész saját tartalmat.

Mindez pedig összehasonlíthatatlanul olcsóbb, mint a hagyományos reklám, és elképesztő mennyiségű embert elér: a 9gag százmilliós, globális fogyasztótáborát.

Szarvas szerint ebből a szempontból Kebab Guy története lehetne sikersztori: lehet, hogy jelenleg pár ezer dolláros mínuszban van az elosztogatott ingyenétel miatt, de a több száz, rendkívül népszerű poszttal millió dolláros reklámértéknek megfelelő hatást ért el. Ez pedig hosszabb távon a márkaépítésben lehet nagyon fontos, mert így beleéghet a fogyasztók fejébe. Ráadásul ott a bumeránghatás: Sidney-ből indul, de Buenos Airesben is nevetnek rajta, annak a híre visszaér Ausztráliába, és végül annak is felkelti a figyelmét, aki még nem is látta.

Nagyon jól kereshet vele

Kebab Guy nagyon jó karaktert is választott magának: a segítőkész, nyitott közösségi ember szerepét, egy ilyen énmárkára hosszú távon is lehet építeni – mondta a szakember. És sokféleképpen lehet ebből pénzt szerezni, például az olyan másodlagos megjelenítésekből, mint egy Coca-Cola a sarokban a videóin – az efféle, jól kapcsolható termékmegjelenítés neuromarketing szempontból nagyon hatásos (azaz a néző hozzáköti a kebabhoz, illetve a rendes Kebabos Sráchoz a kólát is). Ha a beharangozott film „csak” ötmillió embert ér el, az is 10-25 ezer dollárnyi szponzorációt jelenthetne a fiatalembernek. Egy utána következő lépésben akár egy befektető felkarolhatja, és nyithatnak egy franchise-ot a Kebab Guyból azokban a zónákban, ahonnan a legtöbb volt a 9gagen a tevékenysége utáni érdeklődés.

Egy ilyen szintű globális ismertségre, mint amilyennel a Kebabos Srác rendelkezik, sok millió dollárt kéne elkölteni.

Ha pedig minden kötél szakad, és van benne hajlandóság, lehet a fiúból celeb – vetette fel Szarvas. A legtöbb show pont ilyen vállalható, közismert, érdekes embert keres – és abból is elég jól meg lehet élni. Nála például egészen jól témába vágna egy főzőműsor.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »