Százezrével térnek haza az afgán migránsok – Iránból

Több mint 440 ezer okmányok nélküli afgán migráns tért vissza hazájába Iránból a perzsa ország romló gazdasági helyzetéből fakadó csökkenő munkalehetőségek miatt – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden.

A szervezet jelentése szerint az idén több mint 463 ezren települtek vissza hazájukba, egy kis részüket kitoloncolták, míg a többség önkéntes alapon hagyta el Iránt.

Az IOM adatai szerint az idén nagyjából ugyanannyi afgán tért haza, mint a tavalyi év első nyolc hónapjában, amikor is 450 ezer ember távozott Iránból. A migrációs szervezet megjegyezte, hogy mindeközben csak 20 ezer 813 afgán települt haza az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánból.

Hírdetés

Az iráni gazdaság jelentős problémákkal néz szembe, mióta a 2015-ben létrejött többhatalmi atomalkuból az Egyesült Államok májusban egyoldalúan kivonult, kedden pedig életbe léptek az Irán elleni amerikai szankciók, amelyek vélhetően még jobban megnehezítik az életet a perzsa országban. Ezt jól mutatja, hogy az utóbbi hetekben számos tüntetés volt Irán több városában, ezrek tiltakoztak egyebek között a munkanélküliség és az infláció okozta problémák miatt. Az atomalkutól Iránban széles körben az ország gazdasági fellendülését várták.

Az afgánok általában feketén dolgoznak, azonban a gyengülő iráni gazdaság miatt egyre kevesebb munkalehetőség van.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »