Százezrek bankszámláját zárolhatják heteken belül

Százezrek bankszámláját zárolhatják heteken belül

A hétvégén ugyanis még mintegy kétmillió olyan számlatulajdonos volt a Pénzügyminisztérium adatai szerint, aki eddig nem kereste fel a bankját vagy a biztosítóját, így emiatt június 27-től zárolhatják a számláját – írja a Pénzügyminisztérium adataira hivatkozva a Blikk.

Az adategyeztetésre egy két évvel ezelőtt hatályba lépett, a pénzmosás elleni rendelkezés miatt van szükség, amely szerint a bankoknak teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük az ügyfeleikről. Így a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányokról is kell lennie náluk másolatnak, valamint az ügyfeleknek arról is kell nyilatkozniuk, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e, a vállalati ügyfeleknek pedig a tényleges tulajdonosukról.

Az adategyeztetési kötelezettség nemcsak a bankszámlával vagy az életbiztosítással rendelkezőket érinti, hanem az egészség- és nyugdíjpénztári tagokat is.

Hírdetés

– Azok akik 2017 júniusa után nyitottak számlát, megússzák a procedúrát, mert nekik már az új szabályok szerint kellett azonosítaniuk magukat. Akik előtte nyitottak számlát, ott bankonként eltérő lehet az eljárás, mivel egyes bankoknál lemásolták a szükséges dokumentumokat, amikor az ügyfél bement az ügyeit intézni – mondta a Blikknek Trencsán Erika, a money.hu szakértője, aki

tud olyan hitelintézetről, ahol a számlák 30 százaléka veszélyben van.

– Ahol június 26-ig nem történik meg az adategyeztetés, ott másnaptól zárolják a számlát. Mindez addig tart, amíg az ügyfél nem azonosítja magát – tette hozzá a szakértő.

Arra is figyelni kell, hogy a bankoknak fel kell dolgozniuk a postai vagy elektronikusan elküldött adatokat, így aki az utolsó napokra hagyja a dolgot, azt kellemetlen meglepetés is érheti.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »