Százezer rendőrt vezényelnek az utcákra Franciaországban

Franciaországban 100 ezer rendőrt vezényelnek az utcákra az új koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások betartatására – jelentette be Christophe Castaner francia belügyminiszter Párizsban hétfő éjjel.

Castaner azt is tudatta, hogy az utcákon ellenőrzőpontokat állítanak fel, és aki megsérti a kijárási tilalmat, az akár 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos) bírságra számíthat.

„Maradjanak otthon!” – nyomatékosította Castaner.

Hírdetés

Emmanuel Macron francia elnök hétfő este drámai hangvételű tévébeszédben jelentette be, hogy keddtől mindenki csak halaszthatatlan ügyben hagyhatja el a lakhelyét, ha munkába vagy bevásárolni indul. Külön felszólította a franciákat, hogy csak a legszükségesebb dolgokért induljanak el, egyébként senki ne menjen el otthonról.

Szombat este a kormányzat már kihirdette a járványhelyzet legsúlyosabb fokozatát, s jelezte: csak a létfontosságú nyilvános helyek, az élelmiszerboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a benzinkutak lehetnek ezentúl nyitva, és mindenkinek a legszükségesebbre kell korlátoznia a mozgását, amiért a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés egyre erősebben terjed az országban. Vasárnap viszont a franciák többsége fittyet hányt a kormányzat kérésére, a napos tavaszi időben tömegek tartózkodtak az utcán és a parkokban, amit a politikusok többsége szóvá is tett, felelőtleneknek nevezve az állampolgárokat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »