Százezer magyar embert tehet tönkre egy budapesti olimpia?

Százezer magyar embert tehet tönkre egy budapesti olimpia?

Nem a NOlimpia kezdeményezés és nem is a baloldali pártok szólaltak meg a 2024-es budapesti olimpia kockázataival kapcsolatban, hanem olyan magyar emberek, akiket nagyon is húsba vágóan érint, ha a kormány keresztül viszi elképzeléseit és tényleg a kiszemelt területen hozza létre a tervezett olimpiai falut.

A Quaestor-károsultak nyílt levélben fordultak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaihoz, melyben arra kérik a testületet, ne hagyjon jóvá olyan pályázatot, melyben a magyar kormány hozzá akarna jutni a mai napig a Quaestor-csoport tulajdonában lévő telekhez, mert ez jogtalan lépés lenne az ország vezetése részéről.

Amellett persze, hogy állításuk szerint 32 ezer – hozzátartozóikkal együtt százezer – ember életét tehetik tönkre.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kérdéses földterületen a Quaestor egyik nagyreményű projektjének színhelye lett volna, amihez a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium toborozta az olyan befektetőket, mint a nemrégiben elhunyt, nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaon.

A Csepel-sziget északi csüsckéhez tervezett Duna City projekthez köthető területről még a cégcsoport jelenleg sitten hűsölő igazgatója, Tarsoly Csaba is úgy beszélt a sajtónak, mint ami képes lett volna fedezni a tartozásokat és kihúzni a károsultakat a pácból.

Ám, ahogy az a mostani nyílt levélben is olvasható, a 283,4 millió euró értékű, 33 hektáros területet – ami a Quaestor Hrurira Kft. tulajdonát képezi – nem vették zár alá 2016-ban, hiába kezdeményezték ezt mind a károsultak, mind Tarsoly. Így a telket nem sikerült az érintettek javára értékesíteni, a nyílt levél tanúsága szerint

Hírdetés

a rendőrség, az OTP Bank és a NAV hathatós közreműködésének hála.

„Mivel a fent említett három szervezet egyike sem szolgáltatott információt a Quaestor Hrurira Kft. korábbi pénzügyi tranzakcióit illetően, így a Hrurira felszámolója nem tudta a megadott határidőig a hitelezői igényeket továbbküldeni az anyacég felé”

– írták levelükben a károsultak, hozzátették:

„Így a 32 ezer Quaestor-károsult egyetlen fillért sem fog kapni a Duna City telek eladásából, annak ellenére sem, hogy a Quaestor-csoport pénzügyi tevékenységét 25 éven át ők maguk finanszírozták (…).”

A levélírók felhívták a figyelmet: az, hogy a több száz milliárdos biznisz helyszíne bekerülhetett a 2024-es Budapesti Olimpia és Paralimpia Pályázati anyagába, az tette lehetővé, hogy Tarsoly Csaba remek kapcsolatokat ápolt a kormányzati körökkel. (Akik egyébként Tarsoly bevallása szerint most hátba szúrták őt és a Quaestor-vagyon felprédálásán munkálkodnak. – a szerk.)

Álláspontjuk szerint a leendő olimpiai falu területéül kiszemelt telek nem a magyar államé, hanem a károsultak tulajdona, ezért a magyar kormány jogtalanul akarja megszerezni azt a 2024-re tervezett budapesti olimpia számára, ami ellen minden eszközzel tiltakozni fognak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »