Százezer holttestre bukkantak Óbudán

Legalább ennyi ember végső nyughelye lehet az az ókori temető – a régészek szerint Óbuda legnagyobb ókori temetője -, amelyet a Bécsi út 68-84. szám alatti telken kezdtek el feltárni a szakemberek. Hatalmas területről van szó, a Kolosy tér táján azonosították a délről záró temetkezéseket, míg a Bécsi út, Vörösvári út találkozásától is feljebb a legészakibb sírokat – írja beszámolójában a Pestbuda.hu

A területet az I. század végétől a IV. század elejéig-közepéig, vagyis több mint kétszáz éven át használták temetkezésre. A sűrű használat miatt gyakoriak az egymásra temetkezések, volt olyan szelvény, ahol öt egymást vágó sírgödröt is azonosítottak.

Hírdetés

A néhány hete megnyitott temetőrészletben már száz fölötti temetkezést sikerült azonosítani. Ezek egy része hamvasztásos, mások vázas temetkezések – utóbbiaknál az elhunytakat többnyire észak-déli, illetve déli-északi irányban helyezték el. Sok esetben jó állapotban megmaradtak a melléjük temetett edénymellékletek is.

Az egykori Bécsi úti ókori temetőnek alighanem ez lesz az eddig egyik legnagyobb egybefüggően megismert területe, mert még az év folyamán a jelenlegitől északra eső telkeket is feltárják – írja a portál.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »