Százával emeltek magasba horogkeresztes jelvényeket a riói karneválon

Százával emeltek magasba horogkeresztes jelvényeket a riói karneválon

A horogkereszt visszatérő “probléma”, hasonló jelmezek már az 1990-es években is zsidó felháborodást keltettek.

A szamba-iskolák nagy seregszemléjén, ahol hatalmas a feltűnésért folytatott harc, ezúttal a Vai-Vai szamba-iskola növendékei közül mintegy százan viseltek horogkeresztet a hátukon. Az ősi szent jelképen fekete sáv húzódott, ezért azt távolról nehezebb volt észrevenni.

Luiz Kignel, a São Paulói zsidó szövetség elnöke szerint azonban “ez kritikus megnyilvánulás volt, a nácizmus elutasítása és elítélése. Nincs köze a zsidó közösséghez és nem jelenti a nácizmus dicsőítését”.

Több zsidó témájú WhatsApp csoporthoz intézett üzenetében a Vai Vai jelmezt Nostradamus jóslatainak ábrázolásaként értelmezte, melyek között a nemzetiszocializmusra is történik utalás.

“Számunkra, zsidók számára sokkoló a látvány, a nem-zsidóknak pusztán emlékeztető egy történelmi tényre” – tette hozzá Kignel.

Hírdetés

Ugyanezt a Vai-Vai jelmezt zsidó csoportok már 1999-ben élesen bírálták.

A zsidók bírálatát kiváltó jelképek eddig sem számítottak ritkaságnak a riói karneválon, a zsidó vezetőknek azonban a legtöbb esetben sikerült azokat eltávolítattni, még mielőtt élő tévéadásba kerültek volna, amit 208 millióan néznek Brazíliában és mintegy 2 milliárdan világszerte.

Egy másik zsidó tárgyú komponens volt a Beija-Flor táncosoké Dávid-csillaggal és menórával. Ezzel egy bizonyos Helio Koifman, a riói keresztény-zsidó baráti társaság tagja 19 más hitvallású személlyel együtt a Mangueira szambaiskola növendékeihez csatlakozva tiltakozott az úgynevezett “vallási türelmetlenség” ellen, jelentsen ez bármit.

“Mi, zsidók, akiknek a történelem során a legüldözöttebbek sorsa jutott osztályrészül, kiállunk a vallásszabadság mellett, amelyet minden hívő számára biztosítani kell” – nyilatkozta a Jewish Telegraphic Agencynek.

A fesztivált negyven nappal húsvét vasárnap előtt rendezik, ez évben február 21 és 26 között.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »