Száz éve a pápa kórháza a Bambino Gesù gyermekkórház

Száz éve a pápa kórháza a Bambino Gesù gyermekkórház

1924-ben a Salviati hercegek adományozták a Szentszéknek az első olasz gyermekkórházat, mely az idők során kiemelkedő szakmai szintre emelkedett mind a gyógyítás, mind a kutatás terén. A Szentszék és Olaszország nemrég írta alá a megállapodást a klinika bővítéséről, mely egy új székhelyen valósul majd meg.

A cententáriumra videóösszeállítással emlékezik a Szentszék, felevenítve a Gyermek Jézusról nevezett kórház történelmi pillanatait, az egyes székhelyek megnyitását és a pápák látogatásait. 1924. február 20-án történt meg az adományozás, amelyet szentszéki részről Basilio Pompili bíboros vikárius írt alá XI. Piusz jóváhagyásával, ezzel a Salviati hercegek az általuk 1869-ben alapított kórházat átadták a Szentszéknek: Róma szívében, Arabella és Scipione Salviati egyik házában 12 ággyal nyílt meg az első olasz gyermekkórház.

Kevesebb mint húsz év után, 1887-ben a kórház átköltözött a Szent Onofrio kolostorba a Gianicolo dombon, ahol a mai napig működik. 2030-ig azonban megkapja új székhelyét, mely a 2015-ben bezárt Forlanini kórház területén biztosít majd jóval nagyobb területet a gyógyításra és a kutatásra egyaránt. Még az előtt, hogy a Szentszéknek adományozták a klinikát, már 33 ezer gyermeket kezeltek a Bambino Gesù-ban. Erre az időszakra esett az 1915-ös avezzanói földrengés, amikor 420 gyermeket láttak el a kórházban, vagy az első világháború alatt pusztító spanyolnátha-járvány, amikor 300 kis beteget gyógyítottak a klinikán.

A második világháború idején leállni kényszerült a kórház, de az azt követő évtizedekben egyre nőtt. A római és az 1917-ben Santa Marinellán létrehozott székhelyen túl 1978-ban megnyílt Palidoróban is, amihez 2012-ben San Paolo és végül 2022-ben Passoscuro is csatlakozott. Nemcsak területileg fejlődött a kórház, hanem működését tekintve is, betagozódott az olasz állami egészségügyi rendszerbe, kutatói és egyetemi kórházi elismerést szerzett magának. Pápák sora kereste föl személyesen az intézményt: elsőként XXIII. János 1958-ban, majd VI. Pál 1968-ban, őt követte II. János Pál 1979-ben, XVI. Benedek 2005-ben, végül pedig Ferenc pápa 2017-ben. Ma a Bambino Gesù kórház az egyik legnagyobb gyermekklinika és kutatóközpont Európában, nagy nemzetközi intézményekkel összeköttetésben.

A kórház hivatalos honlapján olvasható adatok európai szinten is jelentősek: 2022-ben több mint 95 ezren fordultak a sürgősségi osztályra, 29 ezer gyermeket vettek föl kórházi kezelésre, 32 ezer sebészeti beavatkozást és kezelést végeztek, valamint 2 millió 500 ezer ambuláns beteget láttak el. A Bambino Gesù kórház fekvőbetegeinek több mint 30 százaléka Lazio tartományon kívülről érkezik, 14 százaléka pedig külföldi. 2023-ban 18 ezer ritka betegséggel küzdő gyermeket ápoltak a szentszéki klinikán.

Hírdetés

A cententáriumra készült videóösszeállítás alább megtekinthető. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »