Szávay István: Kárpátaljai választások: kigyomlálható-e a Fidesz sárkányfogveteménye?

Szávay István: Kárpátaljai választások: kigyomlálható-e a Fidesz sárkányfogveteménye?

Két évtizednyi totális háború, a gazdasági, oktatási, kulturális érdekszférák teljes kisajátítása és elhatárolása, és ezzel az egyébként sem túl acélos kárpátaljai magyar közélet kettészakítása és szembefordítása után a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) együttműködik (részben legalábbis) az október 25-i helyhatósági választásokon. Ezt egyébként mi, a Jobbik részéről elsőként üdvözöltük annak idején.

Hírdetés

Miért? Azért, mert ha nincs együttműködés, akkor a Kijev által 3%-ról 5%-ra (kisebbségbarát és européer módon) felemelt megyei közgyűlési bejutási küszöb miatt és a helyi magyar lakosság ukrán pártokra történő brutálisan magas arányú átszavazási hajlandósága mellett biztosan nem lenne magyar képviselő novembertől a Kárpátalja Megyei Tanácsban. Ez pedig maga lenne a katasztrófa, nem véletlen, hogy egyes felmérések szerint a kárpátaljai magyarok elsöprő többsége támogatta és támogatja most is a létrejött összefogást.

Persze ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy most már őszinte barátság lenne a két szervezet között. Nem véletlen, hogy miközben papíron vezetőik megállapodtak, ez a gyakorlatban csak a közös megyei listára, illetve Beregszászra és Técsőre korlátozódik. Elsősorban egyébként azért, mert a KMKSZ már középvezetői szinten megtiltotta a közös indulást és a közös jelölteket, hiába lehetett volna tető alá hozni még számos más, helyi megállapodást is. Az évtizedekkel ezelőtt képződött törésvonalakat ugyanis a Fidesz (őt megelőzően pedig az MSZP, csak a másik párt vonatkozásában) nemhogy betemetni igyekezett volna az elmúlt években, hanem kifejezetten tovább mélyítette azokat teljesen elhibázott nemzetpolitikájával és támogatási gyakorlatával. Így az eddigi megosztó politikájukon most hirtelen 180 fokot fordító Orbánék összefogást parancsoló hatalmi szava is csak valamiféle tessék-lássék szövetséget hozhatott, de valódi és széleskörű együttműködést nem. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek vasárnap.

A folytatás ide kattintva olvasható.

(Forrás: Szávay István Fb-oldala)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »