Szávay a Seuso-kincs nyomában

Szávay a Seuso-kincs nyomában

A jelenlegi kutatások alapján többen valószínűsítik, hogy a méltán híres Seuso-kincs előkerült darabjai csupán a teljes kincs egy részét teszik ki, mivel a lelet eddigi ismert összetétele egy jóval nagyobb gyűjtemény meglétére enged következtetni – derül ki Szávay Istvánnak, a Jobbik alelnökének és országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdéséből, melyet az emberi erőforrások miniszterének tett fel. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy tervezi-e a kormány a Seuso-kincs még földben lévő részeinek feltárását, illetve a még külföldi tulajdonban lévő darabok visszavásárlását.

Szávay portálunknak elmondta, hogy nemrégiben megkereste őt elméletével Dr. Dénes József régész és elmondta, hogy feltételezése szerint sikerült nagy eséllyel és nagy pontossággal meghatároznia a Seuso-kincs jelenleg ismert darabjainak előkerülési helyét Kőszárhegyen. Amennyiben ez az elmélet igaz, a világtörténelem egyik legjelentősebb ezüstkincsleletének jó része még mindig a föld alatt van.

A kérdésre a miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt, melyből kiderült, hogy korábban már felállítottak egy Seuso Munkabizottságot, ennek elnöke Török László akadémikus. Azt is elmondta, hogy a bizottság egyik kiemelt célja és feladata a kincs megtalálási helyének lehető legpontosabb behatárolása és azonosítása, és ennek érdekében törekednek arra, hogy megvizsgáljanak minden olyan adatot és elméletet, amely közelebb vihet a kincs lelőhelyének meghatározásához.

Hírdetés

Az államtitkár válaszában kiemeli, hogy örömmel megismernék a képviselőhöz fordult régész álláspontját. Ezzel azonban információink szerint már évekkel ezelőtt megismerkedhettek volna, hiszen Dr. Dénes József már ekkor értesítette a bizottságot elméletéről, de semmiféle visszajelzést nem kapott és érdemi lépésre sem került sor. Pedig a mai modern technológiának köszönhetően már kicsi anyagi ráfordítással igazolható vagy cáfolható lenne a feltételezés. Siker esetén nemzetközileg is beigazolódna, hogy a Seuso-kincs Magyarországon került elő.

Rétvári válaszában kiemelte továbbá: „A még külföldön lévő további ismert 7 tárgy vonatkozásában is fenntartja Magyarország a Magyar Állam tulajdonjogára vonatkozó igényét, és ezért a magyar kormány a jövőben csakúgy mint korábban, minden szükséges lépést megtesz a Seuso-kincs külföldön lévő ismert darabjainak hazahozataláért.”

A kincset egyébként sok egyéb rejtély is övezi, többek között a megtalálót, Sümegh Józsefet 1980-ban egy kőszárhegyi pincében találták meg felakasztva. Az esettel kapcsolatban a vizsgálat állítólag “ránézésre” öngyilkosságot állapított meg, ezzel az ügyet le is zárták. Érdekesség továbbá, hogy a pincébe 3 személy lábnyoma ment le, de csak kettő jött ki. Hasonló rejtélyes körülmények között hunyt el Kolonics György, Sümegh barátja. Ők együtt találhatták meg a kincset egy pinceásás során. Kolonics egy nap két idegennel mulatozott a kocsmában, alig 200 méterre saját borospincéjétől, másnap reggel holtan találták a pincében, állítólag mérgezett disznósajtot evett…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »