Szaúdi olajmágnásé lett a József Nádor téri palota

Szaúdi olajmágnásé lett a József Nádor téri palota

A József Nádor téri épület ügye jóval nagyobb cégösszefonódást rejt, mint elsőre sejteni lehetett. A Válasz.hu szerdán arról írt, hogy egy szaúdi olajmágnásnak adta el a volt Postabank-székházat a Tiborcz Istvánhoz köthető cég.

A 444.hu írt arról múlt héten, hogy a volt Postabank-székházat 2015 szeptemberében megvette az AMX Nador House Kft., ennek az egyik tulajdonosa az a BDPST Zrt., amelynek cégbírósági bejegyzéséhez a miniszterelnök veje, Tiborcz István fizette be a 100 ezer forintos illetéket.

Hírdetés

Az Átlátszó szerdán írt arról, hogy az AMX-nél fél év után nagy változások történtek: március 17-ével a 2015-ös alapítású Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft. vette át, a társaság százszázalékos tulajdonosává válva. A Pharaon-Omega ügyvezetője és egyszemélyes tagja egy jordániai üzletember, Ammar M. A. Abu Namusz, aki a frissen vásárolt cég nevét is megváltoztatta, az AMX Nador House Kft.-t átkeresztelte Pharaon-Kappa Kft.-re.

A Válasz.hu ugyanakkor szintén szerdán megszellőztette, hogy Ammar M. A. Abu Namusz valójában csak közreműködő ügyvéd, aki a 76 éves Gait Faraon családjának képviseletében tevékenykedik Magyarországon. Ráadásul nemcsak a Pharaon-Kappát, hanem hat másik céget is alapított.

Arról, hogy kicsoda Faraon, a Válasz.hu azt írja: apja szaúdi nagykövet volt Európában, ő pedig az 1970–80-as években a globális olajipar és a bankszektor egyik kulcsfigurájává nőtte ki magát. Egy amerikai bankbotrány után jelenleg pakisztáni olajvállalatok és jordániai ingatlan-beruházások köthetők a nevéhez. Gait Faraon elnökli például a Jordan Decapolis Properties nevű óriásvállalatot. Ez pedig azért érdekes, mert ennek igazgatóságában van a már említett Namusz, valamint Zaid Naffa, aki ezenfelül Jordánia hazánkba delegált tiszteletbeli konzulja, s hivatalos vezetője és tulajdonosa a Pharaon-Alfa nevű cégnek. Egyik testvére jelenleg Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben, másik fivére az ammáni magyar kereskedőház vezetője, és hazánk tiszteletbeli konzulja Akabában, Jordánia egyetlen tengeri kikötővárosában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »