Szaúdi hadsereg mentette meg a partra vetett izraeli hadihajót

Szaúdi hadsereg mentette meg a partra vetett izraeli hadihajót

Szaúdi mentőakció keretén belül menekült meg egy izraeli hadihajó, amit a hullámok a szaúdi partok felé sodortak – közölte az izraeli Hareetz újság.

A közelmúltban nagy média visszhangot keltő egyiptomi Tiran és Sanafir szigetek szaúdi fennhatóság alá kerülése kapcsán az izraeli Haaretz egy harmincöt éve történt hajótörésről írt tényfeltáró cikket.

1981-ben egy rakétákat szállító izraeli hadihajó a Vörös-tenger felől az Elati kikötő felé haladt. Amikor a két „volt” egyiptomi szigetek mellett a Tiran-szoroson keresztül haladt el, a legénység rossz kiképzése miatt a hadihajó a szaúdi partok felé sodródott és hajótörést szenvedett.

A baleset hosszú ideig titokban maradt, mivel az izraeli hadihajó „elméletileg” ellenséges partoknál kötött ki. A mentőakció 62 órán keresztül tartott, amelyben izraeli és szaúdi különleges alakulatok egyaránt részt vettek.

A szeptember végén történt mentőakció Aulanda Maouf nevet kapta és több mint tíz napig az akkori izraeli médiumok sem közölték.

Hírdetés

.

Az izraeli lapok szerint a hajón lévő rakétákat Tel-Aviv még 1969-ben Franciaországtól vásárolta meg egy titkos fegyvervásárlási egyezmény alapján, mivel a cionista állam tartott egy esetleges egyiptomi támadástól.

Az izraeli hadihajó karbantartási feladatok miatt szeptember 22-én hagyta el a haifai kikötőt és Pour Saidon valamint az akkori megszállt Szuezi-csatornán keresztül hajózott volna el az Akabai-öbölben lévő Elati kikötőbe. Szeptember 24-én kora reggel a legénység gondatlansága miatt, a Tirani-szorosnál technikai hiba következett be és a hadihajót a szaúdi partok felé sodorták a hullámok.

Az akkori izraeli hadügyminiszter Ariel Sharon azonnali válságstábot hozott össze, amelyben amerikai közvetítésen keresztül kapcsolatot létesítettek a szaúdi hatóságokkal és közös mentőakciót dolgoztak ki a hadihajó Elati kikötőbe való vontatásáról.

2006-ban egy ugyanilyen típusú vagy talán ugyanezt a hadihajót lőtte ki a Hezbollah, miközben az izraeli haditengerészet a libanoni partokat támadta.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »