Szaúd-Arábiát bírálják a németek

Élesen bírálja Szaúd-Arábia új vezetésének külpolitikáját a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egy elemzésben, amelyet szokatlan módon maga a nemzetbiztonsági szerv hozott nyilvánosságra.

A számos szerkesztőségbe eljuttatott, a német sajtóban szerdán ismertetett elemzés szerint az olajban gazdag sivatagi királyság idén pozícióba került új vezetése szakított a korábbi, megfontolt külpolitikával és „lobbanékony intervenciós politikát” kezdett.

A BND főleg Szalmán bin Abdel-Azíz uralkodó fiának, a helyettes trónörökösnek és védelmi miniszternek megtett Mohamed bin Szalmánnak a tevékenységét illeti kritikával. A német hírszerzők szerint az uralkodó fiának kezében igen jelentős hatalom összpontosul, és előfordulhat, hogy „túlfeszíti a térségbeli baráti, és mindenekelőtt szövetséges államokhoz fűződő viszonyt”.

Az uralkodó és fia „az arab világ vezetőiként” akarják láttatni magukat, és az eddigi szaúdi külpolitikát egy „erős katonai komponenssel és új regionális szövetségekkel” egészítik ki. 

Hírdetés

Az új rijádi vezetés által szervezett koalíció márciusban indított hadjárata a jemeni síita húszi lázadók ellen azt mutatja, hogy Szaúd-Arábia példátlanul nagy katonai, pénzügyi és politikai kockázatokat is hajlandó vállalni azért, hogy ne kerüljön hátrányos helyzetbe a régióban – értékelte a BND.

A német külföldi hírszerzés elemzése szerint a szunnita vezetésű királyság új urait a térségi hegemóniáért a siíta Iránnal folytatott vetélkedés mozgatja, valamint az a fejlemény, hogy egyre inkább csökken Washingtonnak Szaúd-Arábiába mint a térség rendje és biztonsága fölött őrködő hatalomba vetett bizalma.

A szíriai polgárháborúban Rijád legfőbb célja továbbra is Bassár el-Aszad elnök eltávolítása, ezen keresztül pedig Irán befolyásának gyengítése és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet visszaszorítása – áll a BND elemzésében.

A 79 éves Szalmán bin Abdel-Azíz január közepén lett a világ első számú kőolajtermelőjeként számon tartott Szaúd-Arábia uralkodója, miután kilencvenegy éves korában meghalt elődje, Abdallah bin Abdel-Azíz, aki 2005 óta állt az ország élén, trónra lépése előtt pedig tíz évig régensként irányította az országot.

Az új uralkodó egy sor személycserét végrehajtott, a többi között új külügyminisztert is kinevezett: a veterán politikusnak számító korábbi tárcavezetőt, Szaúd el-Fejszál herceget felmentette, és a monarchia washingtoni nagykövetét, Adel al-Dzsubeirt nevezte ki a helyére.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »