Szaúd Arábiában több száz hivatalnokot tartóztattak le korrupció miatt

Szaúd Arábiában több száz hivatalnokot tartóztattak le korrupció miatt

A szaúdi hatóságok 298 állami hivatalnokot tartóztattak le egy ún. ,,korrupció ellenes akció,, során, melyet Mohamed Bin Salman koronaherceg rendelt el az országban. Egyesek szerint így akar leszámolni politikai ellenfeleivel.

A ,,Nahaza,, néven létrehozott szaúdi korrupció elleni testület vasárnap jelentette be a 298 kormányzati alkalmazott letartóztatását, akiket olyan bűncselekményekkel vádolnak mint vesztegetés, csalás, hatalommal való visszaélés. Az előállított személyek 379 millió riál (101 millió dollár) anyagi kárt okoztak a szaúdi államnak.

A letartóztatott személyek között van nyolc, a védelmi minisztérium kötelékéhez tartozó katonatiszt akik 2005 és 2015 között állami megrendelésből ellopott pénzeket mostak tisztára. Rajtuk kívül 29, a belügyminisztérium kötelékébe tartozó rendőrtisztet is letartóztattak vesztegetésért. Köztük van három ezredes, egy dandártábornok és egy vezérőrnagy is.

Hírdetés

A Nahaza nevű szaúdi korrupció ellenes hivatal 2017 novemberében már tartóztatott le magas rangú állami hivatalnokokat, akiket sokáig a Ritz Carlton szállodában tartottak házi őrizetben.

A szaúdi Korrupció Ellenes Bizottság feladata az állami hivatalokban jelen lévő korrupció visszaszorítása, ezért Bin Salman koronaherceg engedélyével a magas rangú állami vezetőket, akár a minisztereket is, ellenőrizhetik.


Orientalista.hu-Al-Isfahani (fort-russ.com)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »