Szaúd-Arábiában most már a nők is beléphetnek a hadseregbe

Szaúd-Arábiában most már a nők is beléphetnek a hadseregbe

A szaúdi védelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy a nők számára megnyitják a katonai pályát és mostantól nők is csatlakozhatnak a hadsereghez.

A nők számára egyenlőre a közlegénytől az őrmesteri rendfokozatig áll nyitva a katonai pálya a szaúdi hadseregnél, a légierőnél, a haditengerészetnél, valamint a katonai egészségügyi szolgálatnál. A jelentkezőknek át kell esniük egy fizikai felmérőn és tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük.

Ezen kívül a női jelentkezőknek 21 és 40 év között kell lenniük, magasságuk pedig nem lehet 155 centiméternél alacsonyabb. Továbbá nem lehetnek állami alkalmazottak és nem tölthetnek be más állami hivatali állást. Minimum érettségi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük és nem lehet külföldi állampolgár a házastársuk.

Hírdetés

Az utóbbi 30 évben többször is felvetődött a nők bevonása a szaúdi hadseregbe, azonban ez a kérdés  sokáig tnyitva maradt. Most azonban Salman király közbenjárásának köszönhetően a szaúdi nők egy újabb lépést tettek a nemek közötti egyenjogúság felé.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »