Szaúd-Arábia visszakozik?

Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete szerint országa és Irán nem született ellenségei egymásnak, és Rijád kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal.

A szaúdi diplomata az ENSZ New York-i székházában beszélt erről újságíróknak. Abdalla al-Muallimi nagykövet azt fejtegette, hogy ha Teherán nem avatkozik többé más országok belügyeibe, akkor Rijád kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat. A diplomata egyúttal megismételte: a vahhábita királyság „keményen dolgozik” azért, hogy Szíriában és Jemenben béke legyen. Al-Muallimi azután találkozott újságírókkal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélte el a szaúdiak teheráni nagykövetsége elleni támadást.

Hírdetés

Közben a Rijádban szombaton (másokkal együtt) kivégzett síita főpap testvére, Mohammed al-Nimr a Yahoo Newsnak Szaúd-Arábiából adott telefoninterjújában az amerikai elnököt hibáztatta a történtekért. Úgy vélte, Barack Obama nem vetette be minden befolyását a szaúdi kormánynál annak érdekében, hogy megakadályozza a síita főpap kivégzését. „Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de az amerikai kormányzat egyáltalán nem ajánlott fel semmiféle segítséget, jóllehet, tisztában volt azzal, milyen veszélyei és következményei lesznek e kivégzésnek” – fogalmazott Mohammed al-Nimr. Azt is mondta, hogy egyértelműen kérték az amerikai elnököt, járjon közben Nimr al-Nimr sejk megmentése érdekében, ő maga személyesen is járt a szaúdi amerikai konzulnál, hogy adjon ki egy, a halálos ítéletet elítélő nyilatkozatot. „Az amerikaiak nem adtak ki ilyen értelmű nyilatkozatot, csupán az amerikai külügyminisztérium szorítkozott általánosságokat megfogalmazó közleményekre” – állította a kivégzett síita főpap testvére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »