Szaúd-Arábia szankciókat követel az ENSZ-ben Oroszország és Irán ellen

Szaúd-Arábia szankciókat követel az ENSZ-ben Oroszország és Irán ellen

Szaúd-Arábia határozati javaslatot mutatott be az ENSZ Közgyűlésének emberjogi bizottságánál Irán és Oroszország ellen a két ország Szíriában való beavatkozása miatt.

A nem kötelező érvényű határozati javaslat, amit Szaúd-Arábia az ENSZ gyűlésen bemutatott, más országok által is támogatva volt, mint például Katar és más arab országok, akik mellet az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország számos nyugati hatalmakkal is támogattak.

Az ENSZ közgyűlés harmadik bizottsága, ami az emberjogi ügyekkel foglalkozik, vette át a határozatot egy keddi találkozó során.

A határozatot a jövő hét korai szakaszában fogják szavazásra bocsájtani, amiben elítélnek minden támadást az úgynevezett mérsékelt ellenzék ellen Szíriában és a támadások azonnali befejezésére szólítják fel Iránt és Oroszországot. A határozat szerint az ilyen támadások csak az Iszlám Állam és a Nuszra Front támadásainak nyújtanak előnyös helyzetet.

A szíriai háború kezdete óta, Irán katonai konzultációkat tart a szíriai kormány számára a terrorizmus elleni harcban való segítségként. Irán többször is kihangsúlyozta, hogy Teherán kizárólag tanácsadói szerepet vállal az arab országban és nincsenek harcban résztvevő katonái a helyszínen.

Hírdetés

A határozat Oroszországra is utal, aki a militánsok pozícióit bombázza szeptember 30. óta a damaszkuszi kormány kérésére.

 A bizottsági gyűlésen, a szíriai delegáció egy nyilatkozatot olvasott fel, amiben a határozatot kritizálta, mondván Szaúd-Arábiának és Katarnak nincs joga emberjogi leckéket adni senkinek.

Irán delegációja is csatlakozott a szíriai nyilatkozathoz és szintén elmondta ezeket a szavakat a két öböl menti országról.

Mindezeket azért hangzottak el, mert Szaúd-Arábia, Katar és Törökország és más környékbeli országok nyugati szövetségeseikkel együtt szintén támogattak olyan fegyveres csoportokat, akik a Szíriában kialakult káoszért felelősek.

Orientalista.hu – L. Gyula


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »