Szaúd-Arábia nagy tételben felvásárolja a gázolajat

Szaúd-Arábia nagy tételben felvásárolja a gázolajat

Szokatlanul nagy mennyiségű gázolajat szándékozik vásárolni Szaúd-Arábia, ami meglepő, hiszen az ország nettó exportőr és ez nem túl jó hír, hiszen tovább növelheti a feszültséget a piacon, ahol már eleve hiány van – írta a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.hu.

Az Aramco egy tender útján 1,2-4,6 millió hordó közötti mennyiségben alacsony kéntartalmú gázolajat keres, március közepe és április közötti szállításra Szaúd-Arábia kikötőibe – mondta el a Bloombergnek az ügyhöz közel álló, meg nem nevezett forrás.

A Saudi Aramco nem kommentálta a piaci információkat a hírügynökség megkeresésére.

Hírdetés

Kereskedők szerint ilyen nagy mennyiségű üzemanyagot nagyon nehéz lesz találni ilyen szűkös határidővel. Ráadásul egy olyan időszak van most, amikor a gázolaj piaca igencsak feszített, a közeli szállítások ára magasabb, mint az időben távolabb esőké.

Az ázsiai piacokon, a szingapúri kereskedésben a gázolaj spot árfolyama 10 dolláros prémiumon forog, szemben a február eleji 2 dollárral. A finomítói marzsok hasonlóan nagy volatilitást mutatnak a nyersolaj-gázolaj vonatkozásában, ma reggel 15 dollárral csökkentek az egy nappal korábbi szintről – írja a Bloomberg.

A piacok az orosz gázolaj hiányára készülnek, több európai vevő keres szállítmányokat Ázsiából és a Közel-Keletről, a tartalékok pedig világszerte apadni kezdtek – teszi hozzá a Bloomberg.

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »