Szaúd-Arábia megfenyegette a Hamasz vezetőjét

Szaúd-Arábia megfenyegette a Hamasz vezetőjét

A sivatagi királyság nem nézi jó szemmel, hogy a palesztin szervezet visszatáncolna Damaszkuszhoz és Teheránhoz.

Az Alkhabar new libanoni lap szerint magas szintű diplomatákra hivatkozva Rijad erőteljes üzenetet küldött Khaled Mashalnak a Hamasz politikai szárnyának a vezetőjének, mert a szervezet vezetője újból felvenni a két ország vezetőivel a kapcsolatot.

Hírdetés

A források szerint a Hamasz vezetője elhamarkodottnak tartja a szervezet kivonulását Szíriából, hiszen a damaszkuszi kormány mindig is támogatta a palesztin ügyet. Ráadásul az öböl-menti arab országokból beígért támogatások elmaradtak, ezért Mashal átértékelni kapcsolatát Teheránnal és Damaszkusszal. Ez ami nem tetszik a szaúdi monarchiának és diplomáciai utakon életveszélyesen megfenyegette a palesztin vezetőt.

A palesztin Hamasz közel 30 évig Damaszkuszban lelt menedéked amikor szinte az összes arab országból kiüldözték őket, a néhai Hafez Al-Assad elnök fogadta be a szervezetet és engedélyezte a politikai működését és katonai bázisok létrehozását szír területeken. Irán és Szíria a legfőbb anyagi támogatói voltak a palesztin ellenállási szervezetnek. A Hamasz és a két ország közötti viszonya akkor kezdted megromlani miután Szíriában 2011-ben fegyveres konfliktus tört ki és a Hamasz egyes szárnyai a fegyveres csoportok oldalára álltak. Majd a szervezet hivatalosan is bezáratta irodáit és kivonult az országból.

orientalista.hu


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »