Szaúd-Arábia gyilkológépei 15 millió embert nyomorítanak meg

A romló humanitárius helyzetre figyelmeztet az ENSZ Jemenben; az országot több mint két hónapja tartja katonai csapások alatt Szaúd-Arábia.

Jemenben több mint 15 millióan szenvednek az alapvető egészségügyi ellátás hiányától, eddig több mint 53 egészségügyi intézményt zártak be, az élelmiszerhiánytól egyre nagyobb az alultápláltság. Mindezt Stéphane Dujarric, az ENSZ egyik szóvivője mondta újságíróknak New Yorkban hétfőn. Közölte: az adatokat továbbították az Egészségügyi Világszervezet részére (WHO). Dujarric hozzátette, hogy a fűtőanyaghiány és a növekvő bizonytalanság is blokkolta az élelmiszersegélyek szétosztását.

„Több mint 250 ezer tonna gabonát raktároznak Áden és Hudaydah boltjaiban, mert az üzemanyaghiány és a bizonytalanság miatt nem tudják elszállítani, főzni sem tudnak, mint nincs gáz.

A WHO jelentése szerint több tucat jemeni egészségügyi létesítmény vált a szaúdi légicsapások célpontjává, eddig 10 egészségügyi dolgozó halt, illetve sérült meg a katonai konfliktusban.

Hírdetés

Az ENSZ kulturális intézete, az UNICEF azt is közölte, hogy az ország déli részén található iskoláinak 87 százalékát kellett bezárni.

Dujarric is mondta, a humanitárius szervezetek nem lesznek képesek ellátni feladatukat, hacsak nem normalizálódik a helyzet és az importált áruk előtt nem válik szabaddá az út.

A jemeni belügyminisztérium kedden kiadott nyilatkozatában azt közölte: legalább 75 embert öltek meg és 145-en szenvedtek súlyos sérüléseket a hétfői szaúdi légicsapásokban. Az ENSZ szerint mintegy 2000 ember vesztette életét március 19-e óta.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »