Szaúd-Arábia elhozta a poklot

Ugyanannyi emberrel „végzett” a síita húszi felkelők és a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erők között, hónapok óta dúló háború, mint a Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció által bevezetett ostromzár, amely megakadályozza a humanitárius segélyek célba érését – mondta csütörtökön Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi egészségügyi szervezet vezetője.

Liu „katasztrofálisnak” minősítette a jemeni humanitárius helyzetet, négy hónappal azután, hogy március 26-án a Rijád vezette szövetség légi hadműveletet kezdett az Irán támogatta húszik hadállásai ellen.

Az MSF vezetője mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy gyógyszerhiány miatt a betegek egyszerű betegségekbe is belehalnak.

Az ENSZ korábban azt kérte Szaúd-Arábiától, enyhítsen a jemeni kikötőkben bevezetett blokádon, hogy a kereskedelmi hajók elláthassák a lakosságot a hiánycikkekkel. Az Arab-félszigeti ország a lakosság által felhasznált üzemanyag és élelmiszer 90 százalékát és teljes gyógyszerkészletét importálja.

Hírdetés

A múlt héten négy hónap után első ízben érkezett humanitárius segély – 4700 tonnányi szállítmány – a dél-jemeni kikötővárosba, Ádenbe.

Ezen felül Liu azzal vádolta a felkelőket és a kormányerőket, hogy egyre többször támadják a lakóövezeteket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi közleménye szerint a jemeni háború eddig regisztrált 3984 halálos áldozatának közel fele a civil lakosság köréből került ki. A hónapok óta tartó szárazföldi harcokban és légicsapásokban ezenfelül mintegy 19.300-an megsebesültek.

A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet azzal vádolta csütörtökön a húszikat, hogy válogatás nélkül lövik az ádeni lakóövezeteket, és ez háborús bűnnel érhet fel. Az eddigi legnagyobb csapást július 19-én mérték a felkelők Dar Szaad negyedre, s a támadásban több tucatnyi polgári lakos – köztük számos gyerek – vesztette életét.

A harcok szerdán is folytatódtak: a kormányerők visszafoglaltak a húsziktól néhány olyan hadállást Áden külvárosában, ahonnan a felkelők a kikötővárost lőtték. Emellett illetékesek szerint továbbra is folynak az összecsapások az Ádentől 30 kilométerre lévő al-Húta városában.

Az Ádeni-szoros fontosságáról készült összeállításunkat IDE kattintva olvashatja el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »