Szaúd-Arábia az orosz figyelmeztetés ellenére szárazföldi erőket vezényel Szíriába

Szaúd-Arábiának sem tetszik – amiképpen Törökországnak sem -, hogy az orosz légierő támogatásának köszönhetően a Bassár el-Ászád szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a Hizbulláh sorra hódítja vissza a nemzetközi terroristákból verbuválódott Iszlám Állam és a hozzá hasonló szervezetek által megszállt szíriai településeket. El-Ászád hadserege most az ostromgyűrűbe fogott Aleppó felszabadítására készül. Szaúd-Arábia az Iszlám Állam elleni küzdelemre hivatkozva, ám valójában a szíriai elnök haderejének várható sikerétől tartva szárazföldi erők Szíriába vezényléséről döntött – írja az El-‘Árábijjá hírtelevízióra hivatkozva az El-Maszdar el-‘Árábi hírportál.

Törökország, Szaúd-Arábia és a velük egy követ fújó egyes nyugati hatalmak, szervezetek a szíriai Aleppó megostromlásának hírére, a polgári lakosság szenvedéseire hivatkozva most minden követ megmozgatnak azért, hogy Bassár el-Ászád elnök erői ne füstölhessék ki az iszlamista gyilkosokat Szíria egykor legnépesebb, történelmi városából. Nem meglepő, hogy az egyébként sajnálatos módon valóban kemény megpróbáltatás elé néző aleppói polgári lakosság érdekeit éppen az a kétszínű, a menekültválság terén is hazudozó, zsaroló Törökország hangoztatja, amelynek nem kevés köze van az iszlamisták sikeres szíriai térhódításához, utánpótlási vonalainak biztosításához, az általuk rablott kőolaj értékesítéséhez.

Érdekes módon az ankarai politikai vezetés akkor nem jajveszékelt, fenyegetőzött szárazföldi beavatkozással, amikor az Iszlám Állam, a Dzsabhát en-Nuszrá (az El-Ká’idá szíriai fiókszervezete) és a hozzájuk hasonló, a polgári lakosság soraiban barbár lefejezéseket, élve elégetéses kivégzéseket és más szadista cselekményeket végrehajtó, az emberi civilizáció emlékeit megsemmisítő, keresztények, jazídik és sí’ita muszlimok tízezreit elűző, legyilkoló iszlamisták befészkelték magukat Aleppóba, Homszba, Damaszkusz egyes kerületeibe és a déli Dara’ába, illetve egymásután rombolták le a keresztény templomokat, kolostorokat.

Hírdetés

Szaúd-Arábia, az emberi jogok másik ismert „harcosa és tiszteletben tartója” tegnap a törökökhöz hasonlóan beígérte, hogy saját és más muszlim országokból verbuvált szárazföldi erőket küld Szíriába. A szaúdi királyi család által fenntartott El-‘Árábijjá pánarab hírtelevízióban Áhmád el-‘Ászíri dandártábornok, az úgynevezett Iszlám Állam-ellenes Iszlám Katonai Szövetség szaúd-arábiai szóvivője bejelentette: Rijád szárazföldi csapatokat vezényel Szíriába az Iszlám Állam elleni harc jegyében. A szóvivő megerősítette, hogy a királyság döntése „végleges és megmásíthatatlan”.

Bassár el-Ászád szíriai elnök csapai a napokban körülzárták Aleppó városát, s a kormányzati erők rövidesen megindíthatják a szárazföldi támadást az iszlamista terroristák kifüstölésére. Valójában ez a katonai fejlemény az oka annak is, hogy a törökök hirtelen elkezdtek aggódni a szíriai polgári lakosság szenvedései miatt. Moszkva viszont még a mostani szaúd-arábiai bejelentés előtt megüzente Ankarának és az összes érintettnek: idegen szárazföldi erők beavatkozása a szíriai polgárháborúba a harmadik világháború kirobbanását vonhatja maga után. A szaúd-arábiai beavatkozásról szóló hírekre az oroszok még nem reagáltak.

Hering József – Kuruc.info

Korábban írtuk:

Szaúd-Arábia 150 ezer általa kiképzett katonát kíván Szíria területére vezényelni

Medvegyev: világháborúhoz vezetne egy szárazföldi beavatkozás Szíriában

Koporsóban küldené haza Damaszkusz a "segíteni" készülő szaúdi és török megszálló csapatokat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »