Szaros baromfi a Tesco polcain – itthon sem ismeretlen a Nagy-Britanniában évente száz ember halálát okozó ételmérgezés

Az élelmiszerek gyakran nagyobb veszélyt rejtenek magukban, mint hisszük. Nagy-Britanniában évente száz ember veszti életét Campylobacter okozta ételmérgezésben.

Tíz csirkéből nyolc fertőzött azok közül a termékek közül, amiket Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketjaiban lehet kapni. A csirkék Campylobacter-fertőzöttek, nem megfelelő hőkezeléssel pedig súlyos hasmenést okoznak. A Campylocater Magyarországon is előfordul, és sok esetben vezet megbetegedésekhez.

Az Egyesült Királyság Élelmiszer-biztonságért felelős testülete (Food Standards Agency – FSA) felmérése szerint egészen pontosan a boltokban kapható sütnivaló egész csirkék 73,3 százaléka fertőzött. A kutatások szerint a Campylobacter felelős a legtöbb ételmérgezésért az országban. A nem megfelelő tárolás vagy szállítás eredményeképpen fellépő fertőzés az FSA vizsgálatai szerint a csirkék 19,4 százalékánál nagyon magas szintű.

A fertőzés nem játék: a briteknél évente 280 ezer embert betegít meg a Campylobacter. Ezrek szorulnak kórházi ellátásra miatta, és átlagosan 100 ember bele is hal minden évben a fertőzésbe.

Veszélyes a nyár

A vizsgálatok azt mutatják, nyáron gyakrabban találni fertőzött csirkét a különböző boltok polcain, ilyenkor ugyanis könnyebben terjed a fertőzés a csirkék között a farmokon, telepeken. Egyes áruházláncok ezért maguk ellenőrzik, hogy a csirke, amit rendelnek, megfelelően hűtött körülmények közül érkezik-e, illetve van olyan lánc is, ami egyedi csomagolást fejlesztett, amiben meg lehet sütni a csirkét úgy, ahogy van.

Ez azért fontos, mert a fertőzés nem csupán az adott csirke elfogyasztásakor veszélyes. Sok esetben a csirke megmosásával, kezelésével a konyhánk, a mosogatónk több pontját összefertőzzük, így más élelmiszerek elfogyasztásával is jöhetnek a hasmenéses tünetek. A csomagolásában sült csirkével azonban biztonságban vagyunk, hiszen megfelelő hőkezelés hatására (minimum 75 fok) a Campylobacter kórokozói elhalnak, és nem fertőznek meg minket.

Hírdetés

Szaros baromfi a Tesco polcain – a magyarországi esetek

Magyarországon is gyakran előfordulnak Campylobacter okozta megbetegedések. A magyar lakosság biztonsága és a súlyos szabálytalanságok elkerülésének érdekében pár évvel ezelőtt a Baromfi Termék Tanács állandó, kihelyezett élelmiszer-felügyelet felállítását szorgalmazta a hazai áruházláncok logisztikai központjánál. Javaslatuk apropója az volt, hogy a Tesco polcaira bélsárral szennyezett baromfik kerültek. Bár a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársa hiába fedezte fel és jelentette az esetet, az áruház tovább árulta a 295 kiló szennyezett húst.

De számos más esetben is veszélybe kerülhettek már a magyar fogyasztók. Pár hónapja a sokakat sokkolt lóhúsbotrányban történt előrelépés: vádat emeltek azok ellen a csalók ellen, akik korábban budapesti húsboltokban kiváló minőségű marhahúsként árultak silány minőségű marha-, illetve lóhúst. A vád szerint 2011 és 2013 között árulták a 32 ezer kilogrammnyi húst, körülbelül 36 millió forint értékben.

Idén áprilisban többek között a lóhúsbotrány eredményeképp újfajta címkézés lépett életbe a húsok esetében. Az unió új szabályozásának értelmében az előrecsomagolt, hűtött vagy fagyasztott csirke-, disznó-, birka- és kecskehús csomagolásán meg kell jelölni az állattartás és a vágás helyét. Ha egy termék az unión kívülről érkezik, nem kötelező az állat felnevelésének helyszínét megadni, elegendő az "az Európai Unión kívülről" jelölés alkalmazása.

2008-ban lejért húsgolyók a hűtőben

2013-ban a Fény utcai piacon is hamisított húst árultak: borjúhúsnak címkéztek sertéshúst. A HírTv riporterei lebuktatták a csalást, de az eset bár igen nagy sajtóvisszhangot keltett, következmények nélkül maradt, a kerületi rendőrség megszüntette az eljárást az ügyben.

Szerencsére közben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrzi mind a feldolgozatlan termékeket árusító, mind magukat a feldolgozó üzemeket, illetve a készételeket árusító üzletek termékeit is. Például a szeptemberi razziájuk során 2008 (!)-ban lejért húsgolyókat találtak a hűtőben.

(Pénzcentrum nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »